Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chockförslaget: 21 vårdplatser bort

Sjukhusdirektören Jörgen Thorn Foto: Pressbild Skaraborgs sjukhus
Foto: PRIVAT / PRIVAT
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Tidigare i år meddelade sjukhusledningen i Lidköping att 21 vårdplatser behöver stängas på medicinmottagningen. 

Det en lång rad av åtgärder för att få ekonomin att gå ihop för Skaraborgs sjukhus som inledde året med 250 miljoner minus. 

– Vi har ett svårt ekonomiskt läge, en tuff ekonomisk utmaning på sjukhuset, säger sjukhusdirektören Jörgen Thorn till Nya Lidköpingstidningen.

I förra veckan kunde GT berätta hur Västra Götalandsregionen har stora ekonomiska problem. Särskilt stora är problemen inom sjukvården där sparpaketen nu duggar tätt. 

Allt medan direktörerna har fortsatt guldkantade avtal med löner som höjts med över tio procent sedan 2016 och med fallskärmar värda som mest mer än 65 miljoner kronor. 

I en intervju med Nya Lidköpingstidningen uttalar sig nu en av direktörerna, sjukhusdirektören vid Skaraborgs sjukhus Jörgen Thorn, om situationen inom hans verksamhet. 

– Vi har jobbat intensivt under året med att ta fram åtgärder för att komma i ekonomisk balans. Det är ett väldigt tydligt uppdrag som vi har både från regionen och vår styrelse, säger Jörgen Thorn till tidningen. 

Undersköterskan Emma Larsson har tagit initiativ till en protestmarsch mot nedskärningarna inom sjukvården i Lidköping. 2012 arrangerades en liknande marsch Foto: Privat

Protestmarsch mot nedskärningarna

Tidigare i år offentliggjordes bland annat ett förslag om att stänga 21 vårdplatser på medicinmottagningen i Lidköping. Ett förslag som mött kraftig kritik.

Läkare protesterade och på söndag helgen genomförs en protestmarsch på initiativ av undersköterskan Emma Larsson. 

– Många är besvikna och upprörda. Jag hoppas att är vi många röster som hörs så kan vi påverka. Det finns inget ställe som Lidköping där människor är så engagerade och bryr sig om sjukhuset, sa Emma Larsson till GT i juli.

Nu svarar sjukhusdirektören Jörgen Thorn på kritiken i en lång intervju i NLT:

– Om vi tittar på antalet vårdplatser så kan man säga att vi ser att trycket på vårdplatser totalt sett på Skaraborgs sjukhus har minskat under året. Och mycket beror på den nya lagen kring tidig och samplanerad hemgång, där vi har ett väldigt bra samarbete med kommunerna i Skaraborg. Då ser vi att vi har möjlighet att minska ned litegrann på vårdplatserna och det ligger också i andan att man ska jobba mer med öppenvård. 

Ambulanskostnader

I intervjun med NLT vill inte Jörgen Thorn kommentera förslaget om stängning av 21 vårdplatser men får frågan om vad till exempel extra ambulanstransporter skulle kosta vid en nedläggning av vårdplatserna i Lidköping.

– Återigen vi har flera scenarier på olika vårdplatser och vi tittar nu på analyser av de olika förslagen. Alla effekter av en förändring på vårdplatserna behöver vi titta på förstås.

Undersköterskan Emma Larsson har tidigare berättat om de stora protesterna för några år sedan. Protester hon nu hoppas upprepas på nytt.

– Vi höll en stor protestmarsch redan 2012. Då var vi flera tusen som demonstrerade mot nedrustningen av sjukhuset. Det har pågått länge att man ser över vårdplatsstrukturen och börjar centralisera till de större sjukhusen, Skövde i det här fallet, sa Emma Larsson till GT i juli.