Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chefsveterinär varnar för dödliga hundsjukdomen

Sara Molin är chefsveterinär på Alingsås djursjukhus. Nu varnar hon hundägare för den dödliga sjukdomen HCC.Foto: Alingsås djursjukhus
Chefsveterinären: ”Det finns ett enkelt, billigt och effektivt sätt att skydda sin hund: vaccinera.”Foto: Shutterstock

Nyligen upptäcktes ett fall av den dödliga sjukdomen infektiös hepatit (HCC) på ett djursjukhus i Alingsås.

Hunden kunde inte räddas och fick avlivas – nu varnar chefsveterinären Sara Molin på Alingsås djursjukhus för sjukdomen:

– Får en hund den här sjukdomen leder det i stort sett alltid till döden, säger hon.

I början av februari kom en hund in till djursjukhuset i Alingsås med diffusa symtom. Hunden hade feber, ville inte äta och hade svårt att gå.

Men tillståndet försämrades snabbt och hunden fick leversvikt och blödningar. Inom loppet av några dagar fick hunden avlivas då läkarna inte kunde rädda hunden.

Men det var inte förrän obduktionen som de kunde fastställa orsaken till hundens död.

– Det är ganska svårt att fastställa HCC då det är väldigt oklara symtom. Men i samband med obduktionen, och att ägaren inte hade vaccinerat hunden på många år, kunde vi fastställa dödsorsaken, säger Sara Molin. 

Hunden hade smittats av den dödliga sjukdomen, vilket även SVT Nyheter Väst rapporterat.

”Sjukdomen finns överallt”

HCC, eller som det kallas på svenska, infektiös hepatit, är en dödlig hundsjukdom som smittas via kroppsvätskor.

Enligt Sara Molin kan viruset finnas kvar i flera veckor i exempelvis en pöl med kiss.

– Man ska inte behöva gå runt och vara orolig men man ska vara medveten om att sjukdomen finns överallt. Bara för att man håller sig undan från andra hundar går man inte säker, säger hon.

Det bästa sättet att undvika att ens hund smittas av den dödliga sjukdomen är att vaccinera hunden. Enligt Sara Molin finns det ingen annat man kan göra.

– Sjukdomen finns överallt. Där det finns hundar, finns sjukdomen. Och det finns inget man kan göra mer än att vaccinera sin hund, säger hon.

Om en hund smittas av HCC är dödligheten hög. Hunden kan avlida inom några timmar, säger veterinären Sara Molin.Foto: SHUTTERSTOCK

Leder till döden

Har en hund väl smittats av HCC är man hjälplös. Då det fortfarande inte finns någon medicinering kan det gå väldigt snabbt.

– Sjukdomen är väldigt allvarlig och leder i stort sett alltid till döden, det finns ännu ingen medicinering, säger Sara Molin och fortsätter:

– Smittas hunden av viruset och verkligen blir sjuk är dödligheten väldigt hög. Det är en väldigt dödlig sjukdom. Och en hund kan avlida inom loppet av några timmar bara.

 

LÄS MER: Man skar halsen av sin hund – har blivit dömd för djurplågeri 

 

Men Sara Molin betonar att så länge man följer det allmänna vaccinationsprogrammet så har man ett väldigt bra skydd. 

– Det finns ett enkelt, billigt och effektivt sätt att skydda sin hund: vaccinera. Då behöver man inte gå runt och vara orolig.

Fakta om infektiös hepatit (HCC)

Sjukdomen HCC, på svenska kallat infektiös hepatit, orsakas av ett virus som finns spritt över hela världen. Det finns effektiva vacciner mot detta och hundar som vaccinerats korrekt har ett mycket gott skydd.

 

När en hund infekterats sprider den smitta genom olika kroppsvätskor. Hunden kan sprida virus till sin omgivning i upp till sex till nio månader. En del smittspridande hundar visar aldrig några symtom på att de är infekterade. 

 

När en hund väl smittats kan det gå väldigt snabbt. Hunden kan avlida efter bara några timmars symtom. Sämst prognos har valpar. 

 

Symtomen är svåra att se. Men en smittad hund visar ofta tecken på illamående, diarré och buksmärtor. Vilket leder till att hunden inte vill röra sig och inte vill äta. 

 

Men så länge du vaccinerar din hund slipper du vara orolig. 

 

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt