Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chefredaktören om stormen runt "Janne"

Helena Giertta menar att Janne Josefsson har skapat en grabbig stämning på Uppdrag granskning.
Foto: Nils Jakobsson / Pressbild

Den grabbighet som finns kvar inom den grävande journalistiken måste bort.

Det tycker Journalistens chefsredaktör Helena Giertta.

- Att det är grabbigt och hårt har gjort att kvinnor tidigare har dragit sig från att gå in den här delen av branschen, säger hon.

Sveriges grävande journalister träffades på Svenska Mässan i Göteborg för sitt årliga grävseminarium. På fredagskvällen svallade känslorna över under en paneldebatt.

Socialamedierexperten Sofia Mirjamsdotter och SVT:s reporter Janne Josefsson i rök ihop då den förstnämnde var missnöjd över hur männen på scenen hade behandlat Maria Sveland under debatten.

- Det är internationella kvinnodagen och Josefsson, Täppas Fogelberg och Robert Aschberg får sitta och förminska Sveland i en hel timme. Då tog jag micken och frågade om det verkligen var okej att låta Sveland förminskas av tre gubbslem, sa Sofia Mirjamsdotter.

Helena Giertta är chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Journalisten. Hon tycker att det fortfarande finns mycket att jobba på för att få fler kvinnor att ägna sig åt grävande journalistik.

- Det har funnits en kritik mot att bilden av en grävare alltid är en man. Att det är grabbigt och hårt har gjort att kvinnor tidigare har hållit sig borta från den här delen av branschen, säger hon.


Enligt Helena Giertta har det under tidigare grävseminarium pratats en hel del om Janne Josefssons och Uppdrag gransknings problem i hur de behandlar kvinnor.

- Det har varit svårt för kvinnor att komma fram för att det har funnits en grabbighet som då bland annat Janne Josefsson har stått för, säger hon.

Helena Giertta tycker att det har funnits en tydlig ambition från arrangörerna av detta års grävseminarium för att eftersträva mer jämlikhet - åtminstone rent kvantitativt.

- Om männen har dominerat den här delen av journalistiken så blir det ju ännu mer viktigt att de behandlar kvinnor med respekt så att fler kvinnor kan börja gräva, säger hon och fortsätter:

- Då får man inte bete så som man gjorde mot Maria Sveland i en paneldebatt. På ett sätt som får människor i publiken att må illa.

GT har sökt Janne Josefsson under söndagsförmiddagen. På lördagen kommenterade han debatten som stormat:

– Jag tänker inte be om ursäkt. Jag sa vad jag tyckte i en debatt och står för det.