Chefläkaren åkte till Åre trots reseråden

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson: ”Dags att förändra folks normer”.
Sara Degerman Carlsson
Foto: Pernilla Lundgren/SÄS
Södra Älvsborgs sjukhus.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Sara Degerman Carlsson, chefläkare på Södra Älvsborgs sjukhus, valde att resa till Åre i helgen.

Samtidigt avråder Folkhälsomyndigheten från resor inom landet.

– Jag blev hämtad och lämnad vid tågstationen och jag var inte utanför lägenhetsdörren, säger Degerman Carlsson, som besökte en skadad familjemedlem.

Folkhälsomyndigheten avråder sedan drygt en och en halv vecka tillbaka för resor inom Sverige med anledning av coronapandemin.

Anledningen är att man vill minska den geografiska spridningen av smittan. Råden har speciellt gällt resor till och från storstadsregionerna som är värst drabbade. Samt turistresor till fjällorter och liknande.

I samband med en presskonferens i fredags var beskedet från Stefan Löfven inför påsken glasklart:

– Du som inte behöver resa, stanna hemma. Det är allvar nu, sa Löfven.

Chefläkaren reste till Åre

Sara Degerman Carlsson, chefläkare på Södra Älvsborgs sjukhus, valde att resa till Åre i helgen för att besöka en skadad familjemedlem, berättar hon själv. Något P4 Sjuhärad var först med att berätta.

Hon säger att besöket var viktigt av personliga skäl.

– Det låter som att jag har varit och åkt skidor, men så är det inte. Jag blev hämtad och lämnad vid tågstationen och jag var inte utanför lägenhetsdörren mer än på balkongen. Det är min resa, säger Degerman Carlsson och fortsätter:

– Jag har naturligtvis tagit del av att man ska undvika onödiga resor. Men av personliga skäl valde familjen ändå att åka. 

Hon säger också:

– Livet står inte still.

”Vi har inte ett reseförbud”

Hon poängterar att de som är sjuka ska stanna hemma. Men säger samtidigt att det är upp till varje frisk person att själv bedöma lämpligheten i en resa utifrån rekommendationerna.

– Vi har inte ett reseförbud. Sverige har varit tydligt med att man förväntar sig att medborgarna ska ta ansvar. Det har jag försökt göra även om jag varit ute och rest.

– Det har inte handlat om någon afterski eller nöje på det sättet. Utan det har handlat om en personlig angelägenhet, säger Sara Degerman Carlsson.

Degerman Carlsson är legitimerad läkare sedan 1995. 

Hon tillträdde tjänsten som chefläkare på Södra Älvsborgs sjukhus i april 2018.

Karlstad, klockan 05:59: Linnea och Pontus mimar till välkända låtar under nattpasset.