Cheferna fick vaccin före personalen

NU-sjukvårdens ambulansverksamhet.
Foto: KENT ENG / VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN
Rätt eller fel att cheferna vaccineras först? Det råder olika åsikter om det inom NU-sjukvården.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Avdelningschefer och administrativ personal inom NU-sjukvårdens ambulansverksamhet fick vaccin mot covid-19 före de som arbetar med patienterna. 

Det rapporterar Bohusläningen på söndagen

– Det stämmer att det är på det viset. Vi har sju avdelningschefer och två är vaccinerade såhär långt, säger Björn Kalin, verksamhetschef för ambulansverksamheten i NU-sjukvården, till tidningen. 

NU-sjukvården har det tufft i pandemin, trots att coronasiffrorna totalt sett är på nedgående i Västra Götaland. 

En anledning till att antalet patienter minskar sägs vara att vaccineringen av vårdanställda har kommit i gång på allvar. Men på söndagen rapporterar Bohusläningen att cheferna inom NU-sjukvårdens ambulansverksamhet vaccinerats före personalen som arbetar nära patienterna. 

Något som enligt tidningen har väckt frustration hos delar av personalen. Särskilt eftersom NU-sjukvårdens sjukvårdsledning sedan tidigare har prioriterats före bland annat AT-läkare

Chefen svarar

Björn Kalin, som är verksamhetschef, säger att han förstår frustrationen och förklarar anledningen: 

– Det sker utifrån perspektivet att alla involverade fyller en funktion. Även chefen fyller en viktig funktion för att verksamheten ska fungera. Vi har vaccinerat 60 procent av ambulansens verksamhet redan, 190 personer och det är en större andel operativ personal, säger han till Bohusläningen. 

På frågan om huruvida de som vaccinerats kan sköta sitt arbete på distans, svarar han: 

– En viss del av arbetet kan skötas på distans men inte enbart. Man behöver också vara närvarande för att vara tillgänglig för att stötta medarbetarna. 

Själv har Björn Kallin inte vaccinerats ännu, men att bedömningen som gjorts främjar en vaccinering som sker på ett ”nyanserat och omdömesfullt sätt”.