Det har varit en högljudd och intensiv debatt om de som har gått före i vaccinationskön. Det handlar bland annat om friska personer och vårdchefer som fått vaccinet före de grupper som skulle prioriteras – personer i riskgrupp och vårdpersonal.
GT har tidigare rapporterat hur sju chefer inom NU-sjukvården fick vaccin före personal som arbetade med patienter. Och i Halmstad gick kommunchefer också före i kön.
På torsdagen rapporterar SVT Nyheter Väst att de chefer som fått vaccinet i Västra Götaland snart får sin andra dos, vilket även gäller de personer som gick före i vaccinationskön via en länk avsedd för vårdpersonal.
– Den bästa lösningen är ändå att få så många fullvaccinerade som möjligt och då bedömer vi att även de som gått före i kön behöver en dos 2 för att få bästa möjliga effekt av vaccinationerna, säger Kristina Rygge, vaccinsamordnare i regionen, till SVT.
Kritiken
För att få bästa effekt på vaccinet ska den andra dosen ges fyra veckor efter den första dosen.
Bland cheferna som har gått före i kön har vissa fått doser som annars hade gått till spillo. Men kritiken handlar den här gången också om att de högst prioriterade grupperna, bland annat människor på särskilda boenden för äldre, ännu inte har fått sina doser.
De borde få det först, tycker Ingmar Skoog, centrum för åldrande och hälsa på GU:
– Jag tycker det är fel. Kan man vänta med det ska man låta de prioriterade grupperna få sitt vaccin. Redan vid första dosen har man en minskad risk att få en svår sjukdom. Och de i de prioriterade grupperna har en ökad risk att få en svår sjukdom, därför är det viktigt frö individerna, men också för samhället, att de får sin dos så snabbt som möjligt, säger han till SVT.
Tegnells besked
Trots kritiken menar Kristina Rygge samtidigt att det inte är aktuellt att flytta de som gått före i kön.
Detta trots att statsepidemiolog Anders Tegnell sagt att man kan vänta upp till tolv veckor med dos nummer två, om det gäller personer som inte tillhör riskgrupp.
Rygge menar dock att det är okänt hur många som verkligen har gått före i kön och så länge det inte finns någon översikt är det svårt att göra en separat planering för den gruppen.
Antikroppstest kan visa negativt – trots vaccin: