Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chefen på Naturhistoriska museet får sparken

Hans Peter Dahlgren, museichef på Göteborgs naturhistoriska museum har sparkats från sin tjänst.Foto: PRESSBILD
Göteborgs naturhistoriska museum.Foto: ARI ASP

Hans Peter Dahlgren, museichef på Göteborgs naturhistoriska museum har sparkats från sin tjänst, vilket Göteborgs-Posten var först med att skriva om.

Det sker efter flera skakiga år där tidigare chefer kritiserats i samband med anklagelser om korruption.

Museet bekräftar uppgiften.

– Du får ringa senare, säger Hans Peter Dahlgren, för att sedan lägga på luren.

Hans Peter Dahlgren har varit museichef för Göteborgs naturhistoriska museum i drygt tre år. Men nu har han fått sparken, uppger museets skyddsombud.

Men från och med måndag nästa kommer han vara arbetsbefriad – och den första maj sker uppsägningen. 

– Han är uppsagd med omedelbar verkan. Han är arbetsbefriad från och med måndag och uppsagd från och med den första maj, säger Peter Nielsen, biolog och skyddsombud på museet, till GT.

Har blivit uppsagd

Hans Peter Dahlgren ska själv ha meddelat personalen detta under torsdagen, något som skyddsombudet på museet bekräftar.

– Han meddelade detta i går (läs: torsdag).

GP beskriver ett museum som har skakats av flera skandaler under de senaste åren. Tidningen kunde hösten 2013 avslöja att den förre chefen samt en enhetschef anställt flera släktingar. Fallskärmen blev över 700 000 kronor när den förre chefen sedan avgick.

Enhetschefen fick dock stanna, och enligt tidningen ska personen ha fortsatt att anställa släktingar till personal och även "handlat utanför ramavtal för flera miljoner kronor". Något som den nu avgående Hans Peter Dahlgren fick utstå mycket kritik för. 

Också enhetschefen fick senare lämna arbetsplatsen, det efter ha blivit omplacerad efter att ett skyddsombud anmält museet för korruption, enligt GP.

"Du får ringa senare"

Göteborgs naturhistoriska museum ingår i det så kallade Västarvet, del av Västra Götalandsregionen och Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv.

GT har ringt Hans Peter Dahlgren. Han vill inte kommentera saken.

– Du får ringa senare, säger han, för att sedan lägga på luren.

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android