Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chef vid Göteborgs spårvägar stängs av

Chef vid spårvägen stängs av - den andre i ordningen. Foto: LEIF GUSTAVSSON

En chef vid Göteborgs spårvägar stängs av i den utredning som pågår efter en lång serie anmälningar till whistleblowerfunktionen.

Det skriver Sveriges Radio Göteborg.

Det är den andra chefen på kort tid som stängts av i utredningen som pågått sedan i somras. 

– Ja den här personen är ju föremål och omnämnd i en av de anmälningar vi har fått i stadens visselblåsarfunktion, säger Hugo Lepik, tillförordnad VD på Göteborgs Spårvägar till Sveriges Radio. 

– Det som anges i anmälan är allvarligt, det är därför vi tagit in en utomstående för att utreda det här.

Elva anmälningar

Enligt Sveriges Radio ska den nu avstängde chefen, enligt anmälan, "mer eller mindre satt i system att frångå regelverk och kollektivavtal", något som anmälaren uppger ska ha skapat oro på arbetsplatsen.

Därtill uppges pengar ha försvunnit från en matsal och anhöriga ska ha anställs mot reglerna.

Allt enligt Sveriges Radio Göteborg som uppger att 11 tips om oegentligheter inom Göteborgs Spårvägar nu kommit in till Whistleblowerfunktionen.

Misstänkta oegentligheter

Whistleblowerfunktionen infördes i Göteborgs kommun 2016. Det är en extern advokatfirma i Norge som på kommunens uppdrag tar emot tips om allvarliga oegentligheter mot bland annat ledande tjänstemän. Enbart personer som är anställda inom kommunen kan anmäla och det måste gälla påstådda missförhållanden inom kommunen.

Whistleblowerfunktionen infördes efter en lång serie uppmärksammade oegentligheter och misstankar om korruption inom Göteborgs kommun.