Chef misstänks för stämpling till mord

Publicerad

En person som tidigare arbetat som hög chef i en västsvensk kommun misstänks för stämpling till mord. Personen sitter häktad, skäligen misstänkt.

– Vi har en rad utredningsåtgärder att genomföra, säger åklagaren Eva Lotta Swahn.

Den tidigare toppchefen misstänks ha försökt få en person mördad den 5 januari i år.

Det var i fredags som den tidigare toppchefen greps och anhölls misstänkt för stämpling till mord, det vill säga för att ha försökt förmå en annan person att begå ett mord.

Den tidigare kommunala toppchefen häktades i helgen och nekar till brott. Det uppger den misstänktes advokat Göran Ruthberg som i övrigt är försiktig med uppgifter.

– Misstanken finns och den förnekas. Vad misstanken består och vad som hänt vill jag inte gå in på. Det är sekretess här, säger han.

Tidigare utredd

Den tidigare toppchefen har tidigare utretts för brott. Under förra året ansökte en kvinna på en ort i Västsverige om kontaktförbud mot toppchefen som då misstänktes för misshandel mot kvinnan. Begäran om kontaktförbud avslogs men det är bland annat på samma ort som det nu aktuella brottet ska ha skett.

Varken den tidigare toppchefens advokat Göran Ruthberg eller åklagaren Eva Lotta Swahn kan uttala sig om det finns någon koppling.

Den tidigare toppchefen är häktad på den lägre graden av misstanke, vilket innebär att denne kommer sitta häktad som längst en vecka. För att åklagaren ska kunna ha toppchefen häktad under en längre tid krävs ny bevisning.

Rad utredningsåtgärder

– Det är full fart på utredningen för vi måste få upp misstankegraden till fredag. Vi har en rad utredningsåtgärder att genomföra, säger åklagaren Eva-Lotta Swahn.

Vilken relation finns mellan personerna?

– Jag kommenterar ingenting om det. Det kan jag av utredningsskäl inte göra.

Den misstänktes advokat Göran Ruthberg betonar att det rör sig om en låg grad av misstanke.

– Det är upp till åklagaren att få fram mer bevisning som stärker misstankarna. Som det är nu räcker det inte för att ny upp till den högre graden av misstanke, det vill säga sannolika skäl, säger Göran Ruthberg.

Enligt honom har toppchefen tagit anklagelserna med ganska sto ro.

– Men det är ingen människa som mår bra om man misstänks för den här typen av brott. Oavsett vad som hänt kan du föreställa dig hur det kan kännas, säger han.

Mattis Wikström
Mattis Wikström
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER