Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chaufförens ord i förhör efter att lastbilen skenade

Se filmen: Här skenar lastbilen på E20.
Det tog stopp för lastbilen norr om Skara. Foto: Polisen

I mitten av maj pågick en stor insats på E20 i Skaraborg efter att en chaufför larmat om att lastbilen inte gick att stoppa. 

Den tekniska utredningen visade att det inte var något fel på lastbilen och föraren blev i stället misstänkt för falsklarm och vårdslöshet i trafik.

– Hans förklaring är att när den kört över diket fick den sig en knyck och då gick det att hantera den som vanligt igen, säger förarens advokat till SVT Nyheter Väst.  

Det var i mitten på maj som den dramatiska händelsen utspelade sig. Lastbilschauffören larmade och uppgav att lastbilen fått tekniska problem och inte gick att bromsa. 

I mer än en timme efter larmet fortsatte lastbilen norrut på E20, tills den slutligen kördes av vägen på en plats som polisen anvisat norr om Skara.

E20 stängdes av under tiden och lastbilen hade poliseskort. 

Händelsen granskades efteråt av både Transportstyrelsen och lastbilstillverkaren Scania. 

Chauffören i stället brottsmisstänkt

Ingen fann något som tyder på att lastbilen haft ett tekniskt fel och i stället delgavs chauffören misstanke om vårdslöshet i trafik och falsklarm. 

– Han är skäligen misstänkt för grovt falskt larm och vårdslöshet i trafik, säger Andreas Gabrielsson, förundersökningsledare trafiksektion region Väst, till SVT Nyheter Väst.  

Det är den lägre graden av misstanke. 

Mannen nekar till brott i förhör och säger att det var tekniskt fel på fordonet, säger hans försvarsadvokat till SVT. 

– Hans förklaring är att när den kört över diket fick den sig en knyck och då gick det att hantera den som vanligt igen.

Chauffören var inte påverkad av någonting den aktuella dagen.