Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chaufför rånades och hotades av vägpirater

Stefan Nyman, vd för åkeriet.Foto: Carla Karlsson / CARLA KARLSSON
Lastbilen som chauffören färdades i vid tiden för rånet.Foto: Privat

Lastbilschauffören blev knivhotad och rånad på sin lastbil av misstänkta vägpirater när han stannade för en personbil.

Åkeriet är i chock - och kommer i fortsättningen inte att stanna för människor som påkallar uppmärksamhet efter vägarna.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Att stanna och hjälpa varandra i Sverige - det finns inte längre. Våra chaufförer får inte kliva ut ur bilen vid liknande situationer i fortsättningen, oavsett tid på dygnet, säger vd:n Stefan Nyman.

Natten till torsdag skulle en chaufför från EA åkeri köra från Skara till Skåne med en mattransport. Mellan Skara och Falköping började en personbil blinka på honom. Chauffören vevade ner rutan, varpå två män i bilen sa att något fladdrade där bak. Men när han tittade till släpet visade det sig inte stämma.

Tillbaka i hytten möttes han av en maskerad och knivbeväpnad man, vilket Skaraborgs Läns Tidning, tidigare berättat.

Knivhotad chaufför

– Man kan ju tänka sig själv vad man känner när man möter någon i rånarluva och kniv. De var två stycken. En som hoppade upp i bilen och en som klev upp mellan bilen och vagnen som hotade honom. Chauffören fick springa därifrån med rånaren efter sig, säger Stefan Nyman.

Chauffören lyckades ta sig i säkerhet men kunde bara titta på när en av rånarna försvann med lastbilen. Chauffören lyckades stanna en privatbilist och larma polisen.

Lastbilen hittades senare av polisen, bara några kilometer från platsen för rånet.

– Bilen är uppkopplad elektronisk så vi kunde se var den var. Polisen kom snabbt och gick fram till lastbilen, men då var den redan övergiven, säger Nyman.

Chauffören har erbjudits krissamtal efter händelsen och ska efter omständigheterna må bra.

Nu kommer åkeriet införa åtgärder för att förhindra att något liknande sker i framtiden.

– I fortsättningen får man kontakta polisen eller kolleger. Man vill ju hjälpa - det ingår i vårt yrke - men jag tror inte att vi kommer kliva ut i fortsättningen, säger Stefan Nyman.

Polisen: vägpirater

Presstalesmannen Tommy Nyman menar att det rör sig om vägpirater:

– Tillvägagångssättet tyder på att de gjort liknande saker förut. De vill på ett enkelt sätt komma över bilen, säger han.

Nu spanar polisen efter de misstänkta.

– Begreppet vägpirater har blivit lite urholkat, men i detta fall är det absolut riktiga vägpirater som är ute. Vi i hoppas att vi kan få fatt i dem så småningom, säger Tommy Nyman.

Polisen har tagit lastbilen i beslag för en teknisk undersökning. Händelsen rubriceras som rån. Ingenting ska ha stulits från bilen i samband med rånet, uppger åkeriet.