Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Charlotte Perrelli: ”Visst har jag klimatångest”

Charlotte Perrelli är aktuell med en ny konsertturné under januari - mars 2019. Foto: JENS CHRISTIAN
Charlotte Perrelli under Diggiloo-turnén sommaren 2017. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Artisten Charlotte Perrelli, 44, oroar sig för klimatet men försöker bidra till en bättre miljö så gott hon kan.

– Visst har jag klimatångest. Det hoppas jag att de flesta människor har, säger hon.

Nu laddar den föräldralediga sångerskan inför nästa års stora turné. 

”Så mycket bättre”-aktuella artisten Charlotte Perrelli blev för bara en månad sedan mamma till Alvin som är hennes fjärde son.

Och det är just med tanke på barnen och kommande generationer som hennes medvetenhet kring klimat och miljö blivit allt starkare.

– För tio år sedan hade jag nog inte tänkt speciellt mycket på det här. Men jag känner absolut en riktig oro, kanske inte så mycket för min egen del, men när jag tänker på att mina barn och barnbarn ska växa upp på den här planeten, att den ska finnas kvar och att det inte ska hända något allvarligt. Det är stressande, konstaterar Charlotte Perrelli.

Hur hanterar du din klimatångest?

– Det är väl som med all ångest, att man får göra det bästa av situationen och göra vad man själv kan för att hjälpa till. Det är väl det enda man kan göra.

Charlotte Perrelli säger att hon hoppas att de flesta människor känner samma oro. Och att alla ”drar sitt strå till stacken”.

Charlotte Perrelli konstaterar att hon har klimatångest och att hon försöker göra vad hon kan för miljön, som att exempelvis äta vegetariskt och plantera träd som kompensation när hon måste välja flyget. Foto: SANNA DOLCK

Vegetarian i 25 år

– Jag har varit vegetarian sedan 25 år tillbaka och där har jag hjälpt till lite grann. Övriga familjen äter kött, men eftersom jag inte gör det blir det mycket inslag av vegetarisk mat, förklarar hon.

Hon försöker tänka på flera saker i vardagen där hon kan göra bra miljöval. 

– Vilken bil och vilket drivmedel ska man välja? Ska man köra med el? Jag ställer saker och ting emot varandra hela tiden och slåss med dåligt samvete så fort jag flyger.

 

Bebislyckan – Charlotte Perrelli har fått barn 

 

Och det här med flygresor är en svår nöt att knäcka menar hon.

– Hade jag jobbat på ett kontor runt hörnet, hade jag cyklat varje dag. Ibland får jag kritik för att jag flyger och flänger. Men annars hade jag inte haft möjlighet att fortsätta med mitt jobb, att musicera och turnera. Då hade jag fått lägga ner det, säger Charlotte Perrelli.

Planterar skog

Men hon har hittat ett sätt att bidra och kompensera flygresorna.

– Det finns en app där man kan gå in och plantera skog. Om man exempelvis måste göra en flygresa och har dåligt samvete för att det inte är klimatsmart att göra resan, då kan man se hur mycket utsläpp resan innebär och sedan plantera en viss mängd skog.

Just nu är Charlotte Perrelli hemma med lille Alvin, och snart väntar julfirande i Åre med hela den stora familjen. 

Charlotte Perrelli och maken Anders Jensen Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Konsertturné

Där stannar hon någon vecka in i januari, tills det är dags att åka hem och repetera inför konsertturnén som har premiär i Stockholm 30 januari. Sedan väntar ett 20-tal orter i landet, bland annat Göteborg 22 februari. 

 

Perrellis namnavslöjande – efter dramatiska förlossningen

 

– Jag har aldrig varit ledig på det här sättet tidigare. När jag fått barn förut har jag jobbat tills dagen före förlossningen och stått på scenen dagen efter. Jag har känt mig stark. Nu har det varit komplikationer på flera sätt. Jag var sjukskriven tre månader under graviditeten på grund av blödningsrisk.  Och eftersom jag förlöstes med kejsarsnitt har rehabiliteringen varit längre den här gången. Så  i slutet av januari kommer jag verkligen att känna mig redo. Då har jag ju knappt varit utanför dörren på fem, sex månader, säger hon.

”Blir en personlig konsert”

”Flickan från Småland” är namnet på turnén, precis som titeln på hennes självbiografiska bok.

– Det blir en personlig konsert. Jag vill berätta min historia och att publiken ska få komma mig nära. Jag kommer att sjunga allt från gamla schlagerhits till nya låtar från ”Så mycket bättre”. Jag vill glänta på dörren till vem jag egentligen är.

Och vem är Charlotte Perrelli nu inför årsskiftet 2018/2019?

– Framförallt är jag fyrabarnsmamma. Det är extremt mycket arbete att ha fyra barn, nästan ett heltidsjobb. De är i olika åldrar, 14, 13, 5 och 1 månad, och det är så mycket olika saker på gång hela tiden med fotboll tennis, hockey – och extremt mycket läxor.