Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Charlotte, 31, bakade vaginatårta till vännen

Vaginatårtan är den senaste trenden på babyshowers.
Foto: Privat
Charlotte Ahlström bakade en vaginatårta till sin kompis bebisfest.
Foto: Privat

Från tårtans inre tittar ett dockhuvud ut. Några geléhallon illustrerar blodet.

Vaginatårtan är den senaste trenden på så kallade babyshowers, fester där blivande mammor firas.

– Tidigare har det varit mycket blöjtårtor, men det här är en rolig grej som tillkommit, säger Charlotte Ahlström, 31, som bakade en vaginatårta till sin kompis bebiskalas.

Det är  P4 Väst som uppmärksammar att det blivit allt vanligare i Sverige med så kallade babyshowers, fester där blivande mammor firas av vänner och familj.

Traditionen kommer från USA och går ut på mamman ska överraskas och "duschas" med bebispresenter och få ett roligt kalas alldeles innan det är dags för förlossning. 

Ursprunget till fenomenet var att den blivande modern skulle få tillfälle att ta emot goda råd och tips inför barnets ankomst.

Dockhuvud tittar fram ur tårtan

Nu berättar P4 Väst också om den nya trenden på bebisfesterna – vaginatårtan, där ett dockhuvud tittar fram ur "vaginan" omgiven av marsipan och grädde.

– Man kan göra en vaginatårta på så otroligt många sätt och mer grotesk om man vill, men jag ville göra den lite mer smakfull, säger Charlotte Ahlström.

Hon bakade tårtan till sin kompis babyshower.

I grunden vanlig marsipantårta

– Jag har varit på några babyshowers där det funnits vaginatårta. Det har varit mycket blöjtårtor tidigare, det fick jag själv på min babyshower. Vaginatårtor har kommit mer de senaste två åren. Så jag tänkte att det vore kul att göra en själv, och att det inte kunde vara så svårt. I grunden är det en vanlig marsipantårta, berättar Charlotte Ahlström.

"Jag har sett vaginatårtor på babyshowers jag varit på och tyckte det var roligt att göra en själv" säger Charlotte Ahlström.
Foto: Privat

Eftersom kompisen är äggallergiker bakade Charlotte en egen tårtbotten utan ägg, annars går det lika bra med färdiga tårtbottnar. Sedan gjorde hon fyllning med grädde, hallonsylt och vaniljkräm i två lager.

Blygdläppar av två bananer

– Jag la på två bananer mitt emot varandra som fick vara blygdläpparna, och över hela tårtan la jag rosa marsipan. Sedan skar jag ett hål i springan mellan bananerna och vecklade upp dem på sidorna, förklarar Charlotte Ahlström.

Mitt i hålet ställde hon dockhuvudet och några geléhallon fick illustrera blod. Bananerna täcktes med grädde och lakritsströssel.

Dockan köpte hon på Stadsmissionens second hand.

– Jag har en snart tvåårig dotter som tycker om att leka med dockor, så jag fick gömma dockan för henne och dra av huvudet bakom stängda dörrar så hon inte skulle bli rädd, berättar Charlotte.Så gjorde Charlotte vaginatårtan:

Ingredienser:

tårtbotten (köp färdig eller gör själv, jag bakade en egen väldigt enkelt)

5 dl vispgrädde 

babyhuvud - dockor finns att köpa på second hand

röd karamellfärg 

2 bananer

rosa marsipan

hallonsylt  

vaniljkräm - jag körde den i pulverform

laktrisströssel

en påse geléhallon


Såhär gjorde jag:

Jag delade min egenbakade tårtbotten i två delar, så man får en botten och ett lock. Om du köper färdigbakad tårtbotten väljer du själv om du vill använda alla delarna. 

Vispa grädden tillsammans med några droppar karamellfärg tills den får den färg och konsistens du är nöjd med. 

Tillaga vaniljkrämen enligt instruktioner på förpackningen. Smeta sedan ut grädden, vaniljkrämen och hallonsylt på tårtbotten. 

Lägg sedan på locket dvs. den andra delen av tårtbotten och lägg på samma sak som innan dvs. grädde, sylt och vaniljkräm. 

Sedan lägger du på bananerna (bara skala dem) mitt emot varandra så att de formar ett öga. 

Därefter lägger du snabbt men försiktigt på det rosa marsipantäcket över hela tårtan. 

Skär sedan med en vass kniv precis i mitten av marsipantäcket mellan de två bananerna för att skapa ett hål. Sedan formar du marsipanen längs med sidorna så att det blir som en vagina. Sätt i dockhuvudet, fyll runt med geléhallon. På bananerna lägger du grädde och sedan strösslet. Voilá, färdigt!