Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Charlotta id-kapad – polisen gav upp direkt

Någon har kapat Charlotta Gunnarssons identitet och beställt varor för tusentals kronor i hennes namn.Foto: Privat
Polisen beslutade att lägga ned fallet redan dagen efter Charlottas polisanmälan – utan förundersökning.Foto: LÄSARBILD

Någon kapade Charlotta Gunnarssons identitet och beställde varor för tusentals kronor i hennes namn.

När hon polisanmälde bedrägeriet så lades ärendet ned direkt.

– Det inleddes inte ens någon förundersökning. Det skickar ju signalerna att det är fritt fram för bedragarna att begå sådana här brott, säger Charlotta, 40.

Åtgärder om du blivit drabbad

# Om du får uppgifter om att någon obehörig har tagit kreditupplysningar i ditt namn eller om du blivit utsatt för ett bedrägeri har du möjlighet att kostnadsfritt spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen.

# Polisanmäl bedrägerier så snart som möjligt och bestrid de felaktiga fakturorna.

# Ring din bank och kontrollera dina konton.

# Har du blivit av med ett id-kort eller körkort, måste du spärra det. Vänd dig till kortutgivaren (företag/myndighet som utfärdat kortet). Telefonnumret för spärr finns på baksidan av kortet, det kan vara en god idé att notera detta i förväg.

Källa: Polisen

Så skyddar du dig mot identitetsintrång

# Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.

# Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster.

# Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.

# Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.

# Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.

# Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.

# Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.

# Se till att inga obehöriga kommer åt din post.

# Exponera inte dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen

# Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.

Källa: Polisen

Den 24 april damp det ned en påminnelsefaktura från onlinebutiken Zalando i Charlotta Gunnarssons brevlåda i Ulricehamn. Det stod att betalningen på hennes beställning för 4 590 kronor hade förfallit.

Problemet var att Charlotta inte hade lagt någon beställning på Zalando.

– Jag har aldrig varit i kontakt med dem, jag är inte registrerad där. Det närmsta jag har kommit Zalando är att se deras reklam på tv, säger hon.

Charlotta tog kontakt med onlinebutiken – som lovade att vidarebefordra ärendet till deras säkerhetsavdelning. Nästa samtal Charlotta ringde gick till polisen för att göra en anmälan.

– Jag insåg direkt att jag hade blivit utsatt för någon form bedrägeri eller identitetskapning, jag hade ju inte beställt någonting. säger hon.

Uppmanades att polisanmäla

Snart kom också ett mejl från Zalando som bekräftade det Charlotta redan visste:

"Dessvärre måste jag meddela att flera av dina personuppgifter har missbrukats på vår hemsida. Jag har full förståelse för obehaget i denna situation och vill därför understryka att du inte betalningsskyldig för något som du själv inte har beställt."

I mejlet uppmanades Charlotta också att göra en polisanmälan.

– Jag försökte ta reda på vad det var som hade beställts, men de kunde Zalando inte berätta. De sa att polisen skulle få den informationen när de kontaktade dem, berättar Charlotta.

"Fritt fram för bedragarna"

Men det dröjde inte länge innan hon fick ett tråkigt besked från polisen. De hade bestämt sig för att lägga ned fallet utan att inleda någon förundersökning – beslutet fattades redan dagen efter Charlottas polisanmälan.

– Man undrar ju ifall de överhuvudtaget lyfte luren och ringde Zalando? I polisens brev stod det att "det är uppenbart att brottet inte går att utreda". Jag tycker det är helt konstigt. Det skickar ju signalerna att det är fritt fram för bedragarna att begå sådana här brott, säger hon.

"Förstår hennes frustration"

Polisens presstalesman Christer Fuxborg har förståelse för Charlottas reaktion.

– Jag kan förstå hennes frustration, verkligen. Det är beklagligt när det blir så här, säger han.

Han förklarar att internetbedrägerier är en extra svår nöt att knäcka för polisen.

– Jag kan ju inte uttala mig i det enskilda fallet, men varför man lägger ned en sådan här sak redan dagen efter beror säkerligen på att man inte anser sig ha något spaningsuppslag. Förmodligen så har man inte hittat någon ip-adress, eller så har man hittat en ip-adress som finns i utlandet. Då är det ofta en annan lagstiftning och då faller våra möjligheter för att göra någonting.

"Intrång i mitt privata"

Charlotta tycker i sin tur att polisen borde kunna göra någonting.

– Den här beställningen har ju skickats ut till en adress någonstans. Och vad är det för legitimation som har använts för att hämta ut grejerna? Det här är ju ett intrång i mitt privata – kommer jag att drabbas igen? Det hade känts skönt att veta att polisen i alla fall gjort ett försök, säger hon.

Christer Fuxborg svarar:

– Är man inte insatt i vad lagtexten säger så är det klart att man kan tycka att det är förjäkligt och att vi inte gör någonting. Men jag vill hävda att det inte är vårt fel, utan vi använder de verktyg som lagstiftningen kräver att vi ska förhålla oss till, säger han.

Charlotta Gunnarsson är inte ensam att drabbas. Senast i slutet av april skrev GT om Mikael Hansen vars identitet också kapats och använts på Zalando.

GT har sökt Zalando för en kommentar.