Charlie Eriksson höll på att dö av en överdos för tre år sedan. Nu har han tagit sig tillbaka. Foto: Camilla HanellCharlie Eriksson höll på att dö av en överdos för tre år sedan. Nu har han tagit sig tillbaka. Foto: Camilla Hanell

Charlie Eriksson höll på att dö av en överdos för tre år sedan. Nu har han tagit sig tillbaka.

 Foto: Camilla Hanell
28.09.2013 var dagen då han låg i respirator. Foto: Privat28.09.2013 var dagen då han låg i respirator. Foto: Privat

28.09.2013 var dagen då han låg i respirator.

 Foto: Privat

Charlie låg i respirator
– nu hjälper han andra

Publicerad

Läkarna trodde att Charlie Eriksson, 25, skulle dö av överdosen.

Men nu, tre år senare, har han tatuerat in datumet som hade kunnat bli den sista dagen i hans liv.

– Jag var tvungen att hamna så långt ner i skiten det bara gick, säger han.

28.09.2013.

Siffrorna är så mycket mer än ett datum för 25-årige Charlie Eriksson. Det var dagen, för ungefär tre år sedan, som han låg inkopplad i en respirator efter en överdos av mediciner.

Läkarna trodde inte att han skulle överleva.

Familjen i Göteborg skulle ta farväl av sin son och lillebror.

Charlie trodde att depressionen, ångestattackerna och självmordstankarna hade besegrat honom.

Men han hade fel.

"Så långt ner i skiten"

Varken vårdpersonal eller Charlie Erikssons familj gav upp. Hans liv kunde räddas.

– Jag fattade nog inte att det var över då, det var sån tumult, säger han.

Men hur kunde det gå så långt?

Enligt Charlie själv beror det främst på att han inte vågade kommunicera sin psykiska ohälsa. Ingen visste att han mådde dåligt, eftersom han var rädd för hur de skulle reagera.

 

LÄS MER: Charlie ville få panikångesten att försvinna – tog tabletter

 

– Jag var tvungen att hamna så långt ner i skiten det bara gick. Då fanns det inget annat val än att berätta. Det var svårt att förklara bort då.

Charlie kom till insikt; det är viktigare, nu än någonsin, att prata om psykisk ohälsa.

Uppmanar andra att sudda bort skammen

I dag är sifferföljden inristad i Charlie Erikssons hud. Tatueringen symboliserar ett minne han aldrig kan sudda ut – som förhoppningsvis kan vara till hjälp för någon annan.

Nu driver han Sveriges största projekt om psykisk ohälsa. Informationsprojektet "Aldrig ensam" syftar till att sprida kunskap, reducera fördomar och sudda ut skam.

– Det hade jag aldrig kunnat tro innan eller under tiden jag var sjuk. Det känns fantastiskt att kunna hjälpa till och kanske göra det lite lättare för de som kämpar i dag, säger han.

Nyligen, samma dag exakt tre år efter att han vaknade upp i respiratorn, fick han priset "Årets sociala entreprenör". Dagen fylldes med blandade känslor, men resulterade i enorm personlig inspiration.

– Det är ungefär 1 500 personer som begår självmord varje år. Det är otroligt många mänskliga tragedier. Många av dessa sker troligtvis för att det är mycket skam och tabu kring att prata om psykisk ohälsa att folk avstår från att söka vård, säger han.

Enligt Charlie är det viktigt att vara öppen som person, och att inte vara rädd för att berätta att man mår dåligt.

– Det finns hopp. Man får ta en dag i taget och fortsätta kämpa. Se det som något långsiktigt. Det tar tid och är jobbigt, men det blir bättre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER