Charlie försökte ta sitt liv: "Kändes hopplöst"

Charlie Eriksson, 24, gick in i en depression som höll på att kosta honom livet – nu vill han hjälpa andra att våga känna efter i tid.
Foto: Albin Rylander
Charlie Eriksson är mannen bakom aldrigensam.
Foto: Albin Rylander

Charlie Eriksson, 24, gick in i en depression som höll på att kosta honom livet – nu vill han hjälpa andra att våga känna efter i tid.

– Jag ville inte identifiera mig som deprimerad, säger Charlie, som grundat Aldrigensam – ett informationsprojekt med över en miljon följare på Facebook.

Hjulen snurrade allt fortare. Charlie Eriksson från Falkenberg hade fler bollar i luften än han kunde hantera, men kastade hela tiden upp fler. Det var universitetsstudier, fester, träning, extrajobb... han ville hinna med allt, och alltid prestera på topp. De höga kraven, i kombination med en accelererande stress, ledde honom rakt in i en depression. En depression som han vägrade att acceptera, och som höll på att kosta honom livet.

– Det fanns flera signaler på att något var ordentligt fel. Jag började tappa motivationen på område efter område, och mitt humör var som en bergochdalbana. Ena dagen var jag jätteglad, för att nästa dag bara må skit, berättar Charlie.

Vägrade acceptera depressionen

"Jag känner hur tårar strömmar ner längs mina kinder, hur min andning blir allt mer flåsande och hur världen runtomkring mig krymper ihop. Jag sitter helt ensam på en bänk inne i centrala Kalmar och gråter på ett sätt som jag aldrig har gjort förr."

Orden är Charlies egna, hämtade från hans blogg, och beskriver hur en begynnande utekväll avbröts abrupt av en kraftig panikångestattack. Det var den första attacken av flera, och han hade svårt att förstå sina känslor.

Charlie vände sig till psykiatrin för att få hjälp, och fick diagnosen depression. Men det var en diagnos han vägrade att acceptera.

– Jag hade inga kunskaper om psykisk ohälsa, och oroade mig över vad folk skulle tycka och tänka om mig om det kom fram att jag inte mådde bra, säger han.

Försökte begå självmord

Charlies fördomar om vem som drabbas av depression stämde inte in på honom själv. Fördomarna sa honom att en deprimerad människa är en ensam och isolerad person, utan ambitioner i livet. Och sådan var ju inte han – tvärtom.  Han var den sociala killen, han som var med överallt och som hade stora planer för sig själv och sitt liv. Han – av alla människor – kunde naturligtvis inte vara deprimerad.

Men deprimerad var han, och utan att ta tag i sina problem gick det snabbt utför. Riktigt snabbt. Riktigt mycket utför.

– Jag kom till en punkt när allting kändes hopplöst. Vad jag än gjorde mådde jag bara sämre och sämre. Till slut orkade jag inte längre och proppade i mig en överdos värktabletter. Det höll på att bli det sista jag gjorde, berättar Charlie.

Han fördes i ilfart till Kalmar läns sjukhus där läkarna inledde ett febrilt arbete för att rädda hans liv. Länge var det oklart om de skulle lyckas eller inte, han svävade länge mellan liv och död. Men läkarna lyckades. Charlie överlevde.

Bröt med gamla livet

Charlie hade fått en andra chans, och den chansen valde han att ta.

– Jag bröt med mitt gamla liv och flyttade till en ny stad. Jag slutade förneka för mig själv att jag mådde dåligt, och började dela med mig av mina känslor till min omgivning, berättar han.

Vänner och familj reagerade med förvåning – de hade inte insett hur dåligt Charlie faktiskt mådde – men också med förståelse. Att må dåligt var inget skamfyllt, trots allt, och det var en upptäckt som Charlie bestämde sig för att sprida. Han startade informationsprojektet "Aldrigensam", som syftar till att sprida kunskap och bryta tystnaden kring psykisk ohälsa bland unga vuxna.

– Ingen ska behöva leva med psykisk ohälsa i hemlighet. Den ökade trenden att ungdomar väljer att begå självmord i stället för att söka hjälp hos psykiatrin måste brytas, säger Charlie.

En miljon följare

Aldrigensam använder främst sociala medier för att nå unga som mår dåligt, och projektets genomslagskraft är enormt.

– Jag får flera hundra mejl om dagen av folk som delar med sig av sina erfarenheter, och varje inlägg på vår Facebooksida når nästan en miljon människor. Det är toppen! Öppenhet skapar öppenhet, säger Charlie Eriksson.

Charlies råd till den som mår dåligt är att prata med någon i sin närhet. Det kan vara en vän, en släkting, en tränare, eller en lärare. Det viktiga är att inte tro att man måste bära sina problem på egen hand. Och att det finns hjälp att få.


Jens Andersson

jens.andersson@gt.se

HAR DU SJÄLVMORDSTANKAR?

Att tänka på självmord är inget ovanligt, men ibland blir tankarna allvarliga och upptar större delen av ens tid. Det är ett tecken på att man behöver hjälp!

■ VÅGA BERÄTTA FÖR ANHÖRIGA

Håll inte dina tankar för dig själv. När vi ensamma bär på ett problem kan det kännas omöjligt att lösa. Det hjälper ofta att dela känslorna och tankarna. Finns det någon anhörig du kan dela tankarna med? Finns det någon på jobbet? Våga prata om hur du tänker.

■ RING EN HJÄLPLINJE

Det finns kloka människor som vill hjälpa dig. Det finns alltid andra vägar än att välja självmord, även när det känns som mörkast, och det finns hjälp att få! Du har ingenting att förlora.

■ VÄLJ LIVET

Känns allt hopplöst? Tänk på att du förmodligen är inne i en djup depression, i ett sjukdomstillstånd och att du behöver hjälp. Stressa inte fram ett förhastat beslut om att ta ditt liv. Skjut upp det beslutet. Prova alla andra utvägar först. Ge dig själv den chansen!

■ VID AKUTA SUICIDTANKAR

Ring 112 och berätta vad du heter, var du bor och berätta om dina tankar. Du får hjälp direkt.

SÅ KAN DU RÄDDA LIV

■ TA ORON PÅ ALLVAR

Om din anhöriga pratar om självmord eller om du är orolig för att han eller hon går i suicidtankar - reagera. Ta hotet på allvar. Förutsätt inte att det går över. Reagera. Prata med personen.

■ VÅGA FRÅGA

Det kan kännas svårt att fråga om någon tänker på självmord men du visar att du har lagt märke till att något är fel och att du bryr dig om personen.

■ VÅGA LYSSNA

Inge hopp genom att visa att du är engagerad och vill förstå.

■ TA HJÄLP

Ring en expert, få stöd i hur du kan hantera samtalet med din anhörig som inte mår bra.

■ VÅGA TIPSA VIDARE

Ge din anhörig telefonnummer till hjälplinjer, psykologer, experthjälp (se telefonnummer i rutan ovan). Det kan vara skillnaden som gör att han eller hon orkar ringa och försöka få hjälp.

FEM MYTER OM SJÄLVMORD

■ DET GÅR INTE ATT HINDRA EN PERSON SOM BESTÄMT SIG

Helt fel! Mellan 85 och 90 procent av dem som gjort allvarliga självmordsförsök dör inte av självmord senare i livet.

■ SJÄLVMORD GRUNDAR SIG OFTA PÅ RATIONELLA TANKAR

De flesta självmordshandlingar inträffar under inflytande av psykiska störningar eller missbruk.

■ DE SOM TALAR OM ATT TA LIVET AV SIG GÖR DET INTE.

Jo, de flesta som begår självmord har tidigare pratat om det.

■ SAMTAL OM SJÄLVMORD KAN 'VÄCKA DEN BJÖRN SOM SOVER'

Att slumrande självmordstankar kommer upp till ytan kan vara bra. När tankarna blir medvetna, blir vi nämligen också medvetna om att vi behöver söka hjälp.

■ I SVERIGE BEGÅS FLEST SJÄLVMORD I VÄRLDEN.

En svårutrotad myt. Sanningen är att Sverige ligger i mitten bland EU-länderna när det gäller självmordsstatistik.