Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chalmersforskare tar tillvara på solenergi

Plastfilmen från Chalmers kan vara lösningen på hur solenergin som strålar in genom fönsterrutan ska kunna lagras och fördelas över dagen, rapporterar P4 Göteborg. Filmremsan väcker nu intresse internationellt.

När solen ligger på genom rutan blir det väldigt varmt inomhus och rummet kan behöva kylas ner. På kvällen uppstår motsatta problemet. Nu kan Chalmersforskare ha hittat en lösning på problemet, rapporterar P4 Göteborg.

Med hjälp av en plastfilm hålls värmen ute, samtidigt som den lagrar solens energi. 

Detta med hjälp av en egenutvecklad molekyl med unika egenskaper som kan ta upp och lagra energi. En plastfilm med den nya molekylen har skapats och monterats på glas.

Forskningsresultaten presenterades i tidskriften Advanced Science för ett tag sedan.

Professor Kasper Moth-Poulsen leder forskarlaget på Chalmers kemisektion. Han berättar att gensvaret varit stort.

– Lyckas vi med detta får vi ett bättre inomhusklimat samtidigt som vi sparar energi. Och det gäller ju inte bara hus i Sverige, det är intressant överallt, säger han till P4 Göteborg.

Under hösten ska forskarlaget testa en vidareutvecklad version av plastfilen och undersöka bland annat energieffektivitet och hur stora kostnader det blir för att producera plastfilmen.