Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chalmers toppar listan över coronasäkra arbetsplatser

Unga och utrikesfödda drabbas hårdast.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Chalmers har utsetts till landets mest coronasäkra arbetsplats, i en ny undersökning av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.

Samma undersökning visar att 37 procent av svenskarna värderar en coronasäker arbetsmiljö högt när de söker nytt jobb, och att nästan lika många tycker att möjligheten till distansarbete är minst lika viktig.

När Randstad genomförde sin årliga arbetsgivarundersökning, där man bland annat mäter attraktionskraften hos landets 150 största arbetsgivare, fanns covid-19-säkerhet i 2021 års rapport för första gången med bland kriterierna.

Där hittas Chalmers tekniska högskola i topp, följd av Lunds universitet och Södra Skogsägarna. 

För första gången mätte man också möjligheten till distansarbete som ett kriterie för attraktiva arbetsgivare – och också där toppar Chalmers listan. 

– Det vi kan se är att toppskiktet domineras av universitet där möjligheterna till distansarbete har varit större än inom exempelvis handel, restaurang och transport, säger Catrine Jack, expert i ”employer branding” på Randstad, i ett pressmeddelande.

”Genomfört riskanalyser”

 – Vi är naturligtvis jätteglada. Det har varit svåra tider men vi har uppmanat både medarbetare och studenter att arbeta och studera på distans så långt det är möjligt, för att de som måste vara på plats ska kunna bedriva sitt arbete så smittsäkert som möjligt, säger Ida Rosengren, enhetschef och samordnare för Chalmers covid-19-samordningsgrupp.

Hon tror att just distansarbetet är en starkt bidragande orsak till att så många anser Chalmers vara coronasäkert, men också att man vidtagit smittskyddande åtgärder i lokalerna.

– Vi har genomfört riskanalyser för de moment som måste vara på plats, säkerställt social distansering, haft visir som extraskydd i labbsituationer och utökade städrutiner. Den typen av åtgärder.

Viktigast bland yngre

Covid-19-säkerhet på jobbet anses inte vara bland de fem viktigaste kriterierna. Däremot är det den yngre generationen, personer under 24 år, som lägger störst vikt vid en smittfri arbetsplats, visar undersökningen.

Bland de som värderar pandemisäkerheten högst hittas också kvinnorna.

– Bland kvinnor är det många som värderar en covid-19-säker arbetsplats högt. Det är exempelvis fler kvinnor som tycker att det är viktigare än att företaget har sunda finanser eller att dess rykte är bra, säger Catrine Jack.

Undersökningens resultat baseras på djupintervjuer med totalt 190 000 personer i 34 länder om landets 150 största arbetsgivare. I Sverige har ett representativt urval om 4 716 personer intervjuats, enligt rapporten.

SE MER:

En anställd som precis testat positivt för covid-19 uppmanades att arbeta kvar sitt pass, vid bolagets demensboende Riddarstensgården i Lerum.