Centerpartiet stoppar uteslutna Mikail Yüksel

Mikail Yüksel, politiker i Göteborg som uteslutits ur Centerpartiet.
Foto: PRESSBILD
Mikail Yüksels förhoppning är att kunna ta sig in i riksdagen via personkryss.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Mikail Yüksel, som uteslutits ur Centerpartiet, fortsätter kandidera och satsar på att ta sig in i riksdagen via personkryss.

Men nu stoppar partiet honom från att kunna bli invald.

Centerpartiet drar tillbaka Yüksels kandidatanmälan och då är han inte längre valbar.

– Det är märkligt att försöka använda ett partis plattform för egna syften när partiet bestämt att man går skilda vägar, säger Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet.

Mikail Yüksel, Centerpartiets lokale toppkandidat i Göteborg uteslöts ur partiet i onsdags.

Anledningen var att partiledningen fått veta att Yüksel haft kontakter med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, förklarade då partisekreteraren Michael Arthursson.

Men den 35-årige politikern har vägrat dra tillbaka sin riksdagskandidatur och satsar på att bli invald via personkryss. Han står som andranamn på den lokala riksdagslistan.

Michael Arthursson, partisekreterare i Centerpartiet.

”Känner mig sviken”

– Jag ser ingen anledning att dra tillbaka kandidaturen. Många människor har litat på mig och jag vill inte svika dem. Jag har berättat min historia för partiet innan jag kandiderade och de såg inget problem med min bakgrund. Jag känner mig sviken nu av partiet, har han sagt.

På fredagen går han ut på sin Facebooksida och uppmanar anhängare att personrösta på honom. Han förklarar att han behöver 1 500 personkryss i Göteborg.

Nu blir det dock stora problem för Mikail Yüksel att driva en egen personvalskampanj. Centerpartiet sätter stopp för planerna.

Partiet meddelar på fredagseftermiddagen att man drar tillbaka Yüksels kandidatanmälan. Det innebär att han inte kan bli vald.

Drar tillbaka kandidatanmälan

– Vi tar tillbaka hans kandidatanmälan och namn från valsedeln. Då kan han inte väljas in i riksdagen. Det är ett besked vi fått från valmyndigheten i dag, säger Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet och fortsätter:

– Vi vill ju att de som väljarna röster på är centerpartister. Det är märkligt att försöka använda ett partis plattform för egna syften när partiet bestämt att man går skilda vägar. Nu kommer det inte att hända.


LÄS MER: Uteslutna C-politikerns plan: Starta nytt parti


Ger inte upp

Mikail Yüksel ger dock inte upp. Först hänvisar han till sin Facebooksida där han förklarar att han fått uppgifter från Valmyndigheten där det ”framgår tydligt” att det bara är han själv som kan återkalla sin egen kandidatur.

” Centerpartiet vill bara sabotera min personvalskampanj” skriver Yüksel.

– Tidigare har jag fått mycket klara besked från länsstyrelsen och dokument från valmyndigheten där det framgår att det inte går att dra tillbaka min kandidatur om inte jag själv gör det, säger han till GT.

Men valmyndigheten förklarar att det är riktigt att ett parti kan dra tillbaka en persons kandidatur.

– Det finns möjlighet att dra tillbaka en kandidatanmälan och då är kandidaten inte längre valbar. Partiet kan välja att beställa en ny lista där kandidaten inte längre är upptagen på valsedeln, förklarar Katarina Jouper, handläggare på Valmyndigheten.

Men Yüksel framhärdar:

– Jag påstår att det inte stämmer. Jag kommer att göra en anmälan till valprövningsnämnden.

Ogiltiga personröster

De röster som kommer in på en kandidat som inte längre är valbar blir inte giltiga som personröster. En sådan röst bedöms i stället som en röst på det aktuella partiet.

Detta gäller låsta listor som den riksdagslista där Mikail Yüksel står uppsatt. På en låst lista kan väljaren bara rösta på de kandidater som finns uppsatta.

Göteborgspolitikern Mikail Yüksel står som andranamn på Centerpartiets lokala riksdagslista.
Foto: PRESSBILD

På en valsedel med en öppen lista går det att personrösta både genom att sätta kryss på en kandidat som redan finns på listan, och att skriva till ett namn på valsedeln.

Kandidaten måste ge samtycke

En valsedel har en förklarande text om hur man kan rösta med just den valsedeln och det framgår tydligt vad som gäller.

– Men man kan bara rösta på en kandidat som samtyckt till att kandidera, konstaterar Katarina Jouper.


LÄS MER: Centerpartiet utesluter  toppnamn i Göteborg


Det innebär att Mikail Yüksel rent valtekniskt skulle kunna ge samtyckte för ett annat parti som har en öppen lista och därmed bli valbar. Detta parti behöver inte godkänna kandidaturen.