Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Centerpartiet utesluter toppnamn i Göteborg

Foto: PRESSBILD

Centerpartiet utesluter med omedelbar verkan sin lokala toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg, Mikail Yüksel.

Det beslutade partistyrelsen för Centerpartiet vid ett möte under onsdagen.

– Det var en stor majoritet som stod bakom det, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

I ett inlägg på Facebook svarar Yüksel:

Man hänvisar till att jag skulle träffat Grå Vargarna utan att informera partiet. Det är helt enkelt inte sant. 

Partisekreteraren Michael Arthursson uppger för TT att skälet är att Yüksel tidigare haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

Han har inte berättat om det för partiet, enligt partisekreteraren.

– I går (tisdag) fick vi kännedom att han har en mycket starkare koppling till den högerextrema organisationen Grå vargarna än vad vi tidigare haft kännedom om, säger partisekreteraren Michael Arthursson till TT.

Beslutet togs av partistyrelsen vid ett möte under onsdagen.

– Det var en stor majoritet som stod bakom det. Det fanns någon som var tveksam men nästan alla var med på det,  säger Arthursson till GT. 

Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet.
Foto: JENS CHRISTIAN

Nekar till samröre med Grå vargarna 

Yüksel står som andra namn efter partiledaren Annie Lööf på den lokala riksdagslistan.

Nu utreder Centerpartiet om det går att få fram ny valsedel till riksdagen.

– Vi undersöker om vi hinner få fram en ny, det vore det bästa, säger Michael Arthursson. 

Kommer det här påverka tiden fram till valet?

– Jag hoppas inte det, men det fanns inget alternativ. Man måste kunna ställa upp på Centerpartiets värderingar om man ska representera Centerpartiet. Om man har haft samröre med en högerextrem organisation och inte talar om det, då fungerar det inte. 

Mikail Yüksel, var fram till uteslutningen Göteborgscenterns vice ordförande och toppkandidat på riksdagslistan, han har valkampanjat i Turkiet i sommar tillsammans med andra svenska politiker som har turkiska rötter. 

Yüksel mötte då röstberättigade svenska medborgare i staden Kulu dit många med turkisk bakgrund åker på semester.

Yüksel säger till TT att han inte visste om att han var utesluten och förnekar att han haft samröre med Grå vargarna. 

– Nej, jag har aldrig varit medlem i ett annat politiskt parti. Jag har en egen version att berätta och kommer snart att göra ett uttalande på min Facebook, säger Mikail Yüksel, till TT. 

Sent på onsdagskvällen publicerade Yüksel ett inlägg på sin Facebook-sida där han bland annat skriver: 

”Jag har som sagt blivit utesluten ur Centerpartiet. Man hänvisar till att jag skulle träffat Grå Vargarna utan att informera partiet. Det är helt enkelt inte sant. Jag har varit öppen med att min pappa varit aktiv inom det turkiska nationalistiska partiet (i Sverige grå vargarna) och att jag den vägen träffat deras representanter”

Partisekreteraren Michael Arthursson menar att Yüksel varit med på ett flera möten, för att förbereda, en svensk eller skandinavisk gren av Grå vargarna. En gren som inte blev av.

Mikail Yüksel svarar på anklagelserna: 

”Partiets påstående om att jag försökt starta en underavdelning är delvis sant. Jag blev inbjuden till samtal om den saken och erbjöds att göra det. Någonting jag tackade nej till. Helt enkelt för att det inte intresserade mig. Hade jag ”försökt” starta en underavdelning hade jag givetvis också lyckats med tanke på min familjs bakgrund.

Denna historia har varit känd för partiet sedan jag på eget initiativ berättat om det när jag valde att engagera mig i Centerpartiet och att kandidera till riksdagen. Det var någonting man inte såg några problem med alls. Bevis finns!” 

Yüksel skriver vidare i inlägget att han har bevis i form av inspelningar och att han vid flera tillfällen sedan han började utmana om förstaplatsen i Göteborg ska ha blivit utsatt för diskriminering och förtal. 

Han beskriver också vad han menar är en ”kompiskorruption” som präglar partiets ledning.

”Det var dock först i samband med nomineringsprocessen jag fullt ut blev medveten om att jag från centralt håll inte var önskvärd”

Han avslutar inlägget med att meddela att han kommer fortsätta att kandidera:

”Enligt vallagen har jag fortfarande möjlighet att fortsätta med min kandidatur och jag kommer att gå all in.”

Senare på kvällen kom ett nytt uttalande från Yüksel som uppmanade sina vänner att förtidsrösta och kryssa honom på listan. 

"Enligt vallagen kan jag bli vald om jag inte själv återkallar min kandidatur. Är du redo att skriva historia med mig? Det är viktigt att ni börjar rösta redan imorgon!!!", skriver han på Facebook. 

”Vi kommer fortsätta kampanja” 

Ordföranden för Centerpartiet i Göteborg, Emmyly Bönfors, valde under måndagen att stötta Yüksel då partiet ansåg att ”ord står mot ord”.

Hon säger att hon fick ta del av den nya informationen under onsdagsförmiddagen. 

– Jag hade inte den informationen då som jag har i dag, nu har vi har den informationen och då är det tydligt att han inte kan fortsätta som kandidat för oss. 

Du menar att han inte talat sanning om detta tidigare?

– Det har han uppenbart inte gjort. 

Hur kommer det här påverka er lokalt inför valet?

–Det är svårt att säga, jag tycker att det viktigaste är att det här inte hör hemma i Centerpartiet. Vi kommer fortsätta kampanja och har en plan att hålla oss till och vi får laga efter läge. 


Rickard Nordin (C), Annie Lööf (C) Emmyly Bönfors (C) och Mikail Yüksel (C) på vårdcentralen Nötkärnan i Göteborg.
Foto: NORA LOREK

Kritiserades av Kurdo Baksi

Mikail Yüksel kritiserades av samhällsdebattören Kurdo Baksi som i en debattartikel i GT ställde frågan om  Centern i Göteborg ”har en Erdogan-megafon som toppkandidat”.

Baksi skriver att ”hela Erdogans apparat” ställer upp för Yüksel, att göteborgspolitikern får stöd av regimen.

I ett debattinlägg kallade Mikail Yüksel påståendena för ”lögnaktiga påhopp och kräver en ursäkt av Kurdo Baksi för vad han menade var konspirationsteorier.


LÄS OCKSÅ: Göteborgspolitiker anklagas för att vara Erdogan-megafon