Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cecilia Gyllenhammar om pappa PG:s ilska efter ”sveket”

I en intervju i P1 berättar Cecilia Gyllenhammar om baksidorna av den privilegierade uppväxten.
Foto: HENRIK JANSSON

Uppväxten i en av Sveriges mest välkända direktörsfamiljer var rik på pengar men fattig på kärlek.

Det säger Cecilia Gyllenhammar i en öppenhjärtig intervju i P1, där hon även berättar om brytningen med pappa PG i början av 2000-talet.

– Att hänga med den här familjen, som i Dynastin eller Dallas... Det var väldigt skönt att komma ur det, säger hon i programmet.

Cecilia Gyllenhammar, äldsta dotter till den legendariske Volvo-chefen Pehr G Gyllenhammar, växte upp i ett materiellt överflöd. Men barndomshemmet var samtidigt fattigt på kärlek och värme.

Det berättar Cecilia Gyllenhammar i en ny intervju i P1-produktionen ”Katarina Hahr möter”.

– Det finns fördomar om det privilegierade livet. Människor idealiserar makt, pengar och status. Det är väldigt ensidigt hur folk ser på framgång, säger hon i programmet. 

Mamman beskriver hon som intellektuell och rapp, men samtidigt som känslomässigt frånvarande. Pappa PG arbetade mycket och var sällan hemma.

– Alla föräldrar älskar sina barn, men de var aldrig riktigt där, konstaterar Cecilia Gyllenhammar i P1.

Familjen Gyllenhammar 1970.
Foto: LASSE OLSSON / DN

PG:s ilska efter ärliga boken

Hon beskriver överklassmiljön, så som hon upplever den, som kall och hård. Hon kände aldrig att hon passade in och hade svårt att förlika sig med de krav som framgångsrika vuxna ställde på sina barn. 

Den kärlek som gavs var ständigt villkorad, menar hon.

– Om du är bra i skolan, om du är snygg och vältalig och lyckad – då kan du få någon form av respekt och bekräftelse, säger Cecilia Gyllenhammar till Katarina Hahr.

2004 släppte Gyllenhammar boken ”En spricka i kristallen” – en uppgörelse med uppväxten och en skoningslös beskrivning av mamman och pappans tillkortakommanden som föräldrar.

Enligt Cecilia Gyllenhammar motsatte sig inte mamman publiceringen, tvärtom kunde hon känna igen mycket av det hennes dotter beskrev. Men PG Gyllenhammar blev rasande och bestämde sig för att säga upp kontakten med sin dotter. Enligt Cecilia Gyllenhammar betraktade han boken som ett svek.

– Det var hemskt, men samtidigt – att hänga med den här familjen, som i Dynastin eller Dallas... Det var väldigt skönt för mig, som känner mig annorlunda från överklass, att komma ur det, säger Cecilia Gyllenhammar i P1.

PG Gyllenhammar bröt med sin dotter efter publiceringen av hennes bok ”En spricka i kristallen”.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

”Det var ett fuskliv”

I och med brytningen som följde på boken – som Gyllenhammar kallar ”det bästa hon gjort” – blev hon också tvungen att stå på egna ben ekonomiskt.

– Det är väldigt starka bindningar kring lyx och gott liv. Det krävdes att göra sig av med det för att bli sin egen. Det var uppbyggt på någon slags lögn som var beroende av andras pengar. Det var ett fuskliv som inte var mitt eget och som jag inte förtjänade eller bar själv.  

”Jag är vuxen och har slutat söka mina föräldrars bekräftelse”, säger Cecilia Gyllenhammar.
Foto: HENRIK JANSSON

Cecilia Gyllenhammars mamma dog 2009, men innan dess försonades de båda med varandra. Mammans bortgång blev också början på den mödosamma processen att laga relationen med sin pappa.

I dag är de gamla konflikterna glömda.

– Jag är vuxen och har slutat söka mina föräldrars bekräftelse. Jag varken begär eller söker den hos min pappa längre. Vi ses som vuxna individer, ibland på tu man hand och ibland med mina barn och hans nya familj, säger Cecilia Gyllenhammar i en intervju i Hemmets journal från förra året.

I en längre intervju tidigare i år fick PG Gyllenhammar en fråga om relationen till sina vuxna barn.

– Jag gillar min familj, jag älskar min familj. Det räcker med det, sa han, utan att vilja utveckla det närmare.