Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cecilia Gyllenhammar: ”Jag har få vänner”

Cecilia Gyllenhammar berättar om offentlighetens pris.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Som dotter till en av Sveriges mest välkända direktörer, föddes Cecilia Gyllenhammar in i offentligheten.

I dag är hon och hennes pappa PG Gyllenhammars relation god, men hon berättar att kändisskapet ändå har haft sitt pris.

– Jag har få vänner, men de jag har är väldigt viktiga för mig, säger Cecilia Gyllenhammar.

Cecilia Gyllenhammar, 57, är den legendariske Volvochefen PG Gyllenhammars äldsta dotter och föddes därför in i ett liv i offentligheten.

2004 släppte hon boken ”En spricka i kristallen”, som skoningslöst beskrev hennes mamma och pappas tillkortakommanden som föräldrar.

I en intervju i P1-produktionen ”Katarina Hahr möter” vidareutvecklade hon de resonemang hon förde i boken.

– Det finns fördomar om det privilegierade livet. Människor idealiserar makt, pengar och status. Det är väldigt ensidigt hur folk ser på framgång, säger hon i programmet. 

Som dotter till en av Sveriges mest välkända direktörer, föddes Cecilia Gyllenhammar in i offentligheten.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mamman beskriver hon som intellektuell och rapp, men samtidigt som känslomässigt frånvarande. Pappa PG arbetade mycket och var sällan hemma.

– Alla föräldrar älskar sina barn, men de var aldrig riktigt där, konstaterar Cecilia Gyllenhammar i P1.

Efter att boken släpptes blev PG Gyllenhammar rasande och sade upp kontakten med sin dotter, då han betrakade boken som ett svek.

Tiden har läkt såren med pappa PG Gyllenhammar

Men tiden har läkt såren och i dag är fader–dotter relationen god, berättar Cecilia Gyllenhammar.

– Jag och pappa har en utmärkt och väldigt trevlig relation som två vuxna människor som respekterar varandra. Jag är väldigt glad för det men det är något man har fått förtjäna lite grann, säger Cecilia Gyllenhammar och fortsätter:

– Jag uppskattar honom stort för hans uppriktighet och hans intresse för samhället. 

PG Gyllenhammar har sedan en tid lämnat Sverige och har nyligen flyttat till Kanada.

– Tyvärr bor han långt bort, så vi träffas inte så ofta men vi ser till att umgås, säger Cecilia Gyllenhammar.

Relationen med pappa PG är i dag god.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och relationen med 55 år yngre systern Barret, som PG har tillsammans med nuvarande hustrun Lee, är god.

– Hon är så liten och är alldeles underbar. Det är viktigt att alla som finns omkring ett barn tar ansvar, säger Cecilia.

Efter sin första bok släppte hon ytterligare två romaner, en 2012 och en 2017, något som har gjort att hon fortsatt har levt och verkat i offentligheten.

”Jag har få vänner”

Men kändisskapet har också haft sitt pris, berättar hon.

– Jag har få vänner, men de jag har är väldigt viktiga för mig. Det finns en dubbelhet där, apropå offentligheten, säger Cecilia Gyllenhammar och fortsätter:

– Jag tycker det är fantastiskt med tanke på ens böcker att få en möjlighet att bli läst, men jag ser det som ett jobb. Jag är väldigt skeptiskt till kändisskap och man ska akta sig för att gå i gång på den typen av bekräftelse. Man måste försöka hålla sig på jorden.

”Det finns en del människor som har ett väldigt stort bekräftelsebehov”, berättar Cecilia Gyllenhammar.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Cecilia Gyllenhammar berättar att hennes uppväxt i offentligheten har varit en bidragande orsak till hennes nuvarande kluvenhet till kändisskap.

– Eftersom jag är uppvuxen med det så har jag alltid känt som jag gör nu. Det finns en del människor som har ett väldigt stort bekräftelsebehov och folk med en viss narcissistisk ådra. Det är något jag tror man måste jobba med om man är känd.

Jobbar med sin fjärde bok

I dag jobbar Cecilia Gyllenhammar med en fjärde bok, som handlar om umgänget med en fiktiv bästa vän och är skriven i dagboksform.

– Den utgår väldigt mycket från kvarteret här där jag bor, nere vid tågspåren vid Karlberg. Det är väldigt vardagsnära och handlar om vänskap. Boken börjar med att vännen, som är en transperson, försvinner.

Att hon närmar sig 60 är något hon tar med ro.

– Ålder är inget jag reflekterar så mycket över, utan känner mig ganska akut i vardagen.  Sen är det klart att det är lite läskigt med åldern, om det skulle vara så att man blir sjuk. Men så länge jag har hälsan med mig så mår jag bra, säger Cecilia Gyllenhammar.

Också kärlekslivet spirar, men detaljerna håller Gyllenhammar för sig själv.

– Kärleken är jättebra, men jag håller den hemlig, säger hon.

Cecilia Gyllenhammar

Ålder: 57

Bor: Är uppväxt i Göteborg, men bor i en lägenhet i Stockholm.

Familj: Tre barn, 21, 22 och 26 år gamla.

Aktuell: Jobbar med sin fjärde roman. Tidigare har hon släppt ”En spricka i kristallen” (2004) , ”Stäpplöperskan” (2012) och ”Sängkammartjuven” (2017).