Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cecilia Gyllenhammar blåstes på 100 000 kr

Cecilia Gyllenhammar är aktuell med sin tredje roman "Sängkammartjuven" som är baserad på en verklig händelse.Foto: HENRIK JANSSON
Cecilias pappa PG Gyllenhammar var först vd och sen styrelseordförande i Volvo 1971–1993.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mannen som hon förälskat sig i visade vara en bedragare som stal smycken till ett värde av 100 000 kronor.

Cecilia Gyllenhammar sparkade ut tjuven och skrev romanen "Sängkammartjuven" som är baserad på relationen.

– Det är polisanmält men han lever utomlands. Det sista jag hörde var att en kvinna han hade en relation med blivit av med allt, säger hon.

Varningssignalerna fanns där hela tiden menar Cecilia Gyllenhammar. Alkoholismen, lögnerna, lån av pengar och känslan av att hon inte var den enda kvinnan i hans liv.

– Men jag blundade för det. Och det har kanske med värdighet i ett förhållande att göra, man gör så gott man kan, säger hon.

När hon träffade mannen blev hon störtförälskad. Långa samtal om allt, närhet och smicker där Cecilia Gyllenhammar fick höra hur fantastisk hon var.

– Jag hade aldrig träffat någon som honom tidigare och var väldigt smickrad och lycklig. När jag insåg vad han gjort blev det en chock. Det var väldigt obehagligt att leva med någon som gjorde så här mot oss.

Stal för 100 000 kronor

Cecilia upptäckte att smycken fattades från sovrummet. Bland annat ett armband som hon fått av sin mamma Christina Gyllenhammar när hon fyllde 40 år. Sveket kostade henne omkring 100 000 kronor. 

Cecilia Gyllenhammar, då 9 år, i mitten med pappa PG till vänster. Foto: SCANPIX

Cecilia Gyllenhammar tror inte att det var någon slump att de träffades – att bedragaren drogs till efternamnet.

– Jag fick den känslan. Bedragarpersoner har också många kontakter på gång hela tiden. Vi träffades ett tag men det fanns säkert fler kvinnor som han hade kontakt med, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Syskonen Gyllenhammar löste ut varandra 

 

Ur sveket föddes hennes tredje roman "Sängkammartjuven" som släpptes i augusti på förlaget "Bladh by Bladh". Boken är baserad på händelsen.

– Det är en fiktiv roman men jag utgår från saker jag varit med om. Jag är ingen Tolkien som hittar på låtsasvärldar utan jag utgår från kvinnors vardagsliv, diskbänksrealism kan man säga.

Baseras på egna upplevelser

Återigen får vi följa huvudpersonen Suss som i första romanen "En spricka i kristallen" gör upp med sin uppväxt och sina föräldrar. Där Suss far är en framgångsrik företagsledare, inte helt olik Cecilias egen pappa PG Gyllenhammar som först var vd och sen styrelseordförande i Volvo 1971–1993.

PG Gyllenhammar var karismatisk och populär Volvoledare i flera decennier.Foto: PER KAGRELL

I hennes andra roman går Suss igenom en uppslitande skilsmässa och boken kom till efter att Cecilia Gyllenhammar och regissören Fredrik von Krusenstjerna gått skilda vägar.

Tre romaner som hon själv beskriver som "bekännelselitteratur".

Du är inte orolig för att såra någon?

– Ibland kan det vara bra att bli sårad och det finns värre saker. Man kan jämföra det med en porträttmålare som inte är särskilt insmickrande. Men de porträtt som är sockersöta är helt värdelösa när man tittar på dem.

 

LÄS OCKSÅ: PG Gyllenhammars kärleksbevis till nya frun

 

Självstående – inte ensamstående

Cecilia Gyllenhammar säger själv att hon numera är självstående – "ensamstående är ett så dystert ord" – med sina tre barn.

I "Sängkammartjuven" får man följa Suss längtan efter att bli älskad och hitta någon att älska. Det är då hon träffar en kulturman som sedan bedrar henne.

"Sängkammartjuven" är Cecilia Gyllenhammars tredje roman om "Suss".Foto: HENRIK JANSSON

I boken är det mycket frustration kring att hitta kärleken. Är det något du känner?

– Nu gör jag inte det. Det är klart att det är tråkigt att inte ha en vän hemma och prata med även om det är dramatiserat i boken. Men det fanns en panik av att "Vad är det för fel på mig? Varför kan jag inte träffa någon?", säger hon och fortsätter:

– Nu känns det nästan som ett jobb att träffa någon. Det är något jag skjuter framför mig och tänker att "det gör jag i morgon" eller "nästa vecka ska jag göra det". Nu skiter jag i det, jag mår ganska bra som självstående.

 

LÄS OCKSÅ: PG:s 38 år yngre fru om kritiken mot äktenskapet 

 

"Behöver inte hans bekräftelse"

Fiktivt eller inte – ordet "bekännelselitteratur" väcker onekligen en mängd frågor. När "En spricka i kristallen" släpptes 2004 blev den upphov till skvaller kring vad som egentligen stämde överens mellan Suss pappa, den framgångsrika företagsledaren, och Cecilias egen far PG Gyllenhammar.

Huvudkaraktären Suss böcker är en "skamfläck" för hennes far. Hur ser din pappa på dina romaner?

– Han är lite stolt tror jag. Men det är också en del av min befrielse, jag behöver inte hans bekräftelse. Sen skriver jag inte för att min pappa ska läsa böckerna.

Han är inte orolig att han ska förekomma i romanerna?

– Han tror att allt handlar om honom. Nej, men han respekterar det och dessutom tror jag inte att böcker som pappor gillar är speciellt bra, säger Cecilia Gyllenhammar.

Bedragaren polisanmäldes

Så vad hände med mannen som bedrog henne?

När allt uppdagades avslutade hon förhållandet och polisanmälde sol- och våraren. Enligt Cecilia pågår en förundersökning mot mannen, men då han bor utomlands har man inte fått tag på honom.

– Det sista jag hörde var att en kvinna han hade en relation med blivit av med allt utomlands. Han fortsatte sin stöldturné i kärlekens namn, kan man säga. 

Det låter som en bra titel på nästa roman.

– (Skratt) Nej, jag får gå vidare, skriva om något annat.

Cecilia Gyllenhammar

Ålder: 56 år.

Bor: Lägenhet i Stockholm, uppväxt i Göteborg.

Familj: Tre barn, 19, 21 och 24 år.

Aktuell: Med sin tredje roman "Sängkammartjuven". Tidigare har hon släppt "En spricka i kristallen" (2004) och "Stäpplöperskan" (2012). Samtliga böcker följer huvudkaraktären Suss.