Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cathrine avslöjade romans-bedragarna

Romansbedragarna försökte blåsa Cathrine, 45 - men misslyckades. "Det finns många som är ensamma och inte så misstänksamma som de borde vara när en snygg karl dyker upp i deras inbox och börjar med kärleksförklaringar och smickrande komplimanger. Det är klart att folk faller för det", säger hon.Foto: Privat
Med smicker och varma ord av kärlek försökte männnen lura Cathrine på stora summor pengar.Foto: Privat
Cathrine beskriver bedragarnas agerande som regerlrätt hjärntvätt."Det var en intensiv jakt på att få mig att lämna ut allt från mitt bankkontonummer så att en överföring kunde göras till att jag skulle rädda personen med en direktöverföring", säger Cathrine.Foto: Privat
På tisdagen rapporterade GT om romansbedragarnas framfart. "Hela strategin går ut på att du längtar efter någon. Det finns en stor skam hos de som blir lurade", sa Magnus Lindegren, kommissarie med ansvar för bedrägeriutredningar vid Göteborgspolisen.Foto: Anders Ylander

Med smicker och varma kärleksord försökte romansbedragarna lura Cathrine, 45, på bankuppgifter och stora summor pengar.

Det skulle de inte ha gjort.

– De försökte hjärntvätta mig känslomässigt. Jag bestämde mig för att ta reda på vad det var för jävla dårar.

Hon blev kontaktad via Facebook av en profil som i mycket insmickrande ordalag beskrev att han ville bli hennes vän.

Cathrine, 45, var helt ointresserad av en relation. Men när hon märkte hur utstuderat mannen opererade väcktes hennes nyfikenhet - och hennes ilska.

– Han skrev att jag var så vacker och att han blev så fångad av mitt leende. Jag gillar jakt som en journalist gillar ett bra scoop så jag bestämde mig för att ta reda på mer.

På tisdagen rapporterade GT om romansbedragarnas framfart.

– Hela strategin går ut på att du längtar efter någon. Det finns en stor skam hos de som blir lurade, sa Magnus Lindegren, kommissarie med ansvar för bedrägeriutredningar vid Göteborgspolisen.

"Jag spelade med"

Cathrine beskriver bluffarens agerande som regelrätt hjärntvätt. På ett mycket utstuderat sätt försökte han skapa ett känslomässigt band.

– Det finns många som är ensamma och inte så misstänksamma som de borde vara när en snygg karl dyker upp i deras inbox och börjar med kärleksförklaringar och smickrande komplimanger. Det är klart att folk faller för det, säger Cathrine.

Mannen uppgav att han var italiensk medborgare som bodde i London, men att hans yrke som ingenjör hade tagit honom till Afrika.

– Jag spelade med och lät honom tro att jag var intresserad, säger Cathrine.

"Säker på att det var flera personer"

Det tog inte lång tid förrän mannen började prata pengar.

– Det var en intensiv jakt på att få mig att lämna ut allt från mitt bankkontonummer så att en överföring kunde göras till att jag skulle rädda personen med en direktöverföring.

Efter ett tag upptäckte Cathrine att mannen uttryckte sig på olika sätt beroende på när meddelandena skickades. Hon blev misstänksam.

– Jag är säker på att det var flera personer som arbetade ihop. En gång ringde jag till ett nummer som han gett mig samtidigt som vi satt och chattade. Han svarade och sa att han satt i en taxi. Det var uppenbart att det inte var samma person som chattade, säger Cathrine.

"Så oerhört utstuderat"

Hon misstänker att männen också har medhjälpare i Sverige - som specialiserar sig på bostadsinbrott.

– De frågade mig ofta om jag var hemma och vad jag gjorde, precis som om de försökte kartlägga mig. Med tanke på hur duktiga vi är på att tagga oss överallt i sociala medier känns det särskilt viktigt att få ut.

Männen försökte få Cathrine att föra över 300 000 kronor. När de insåg att hon inte skulle ge med sig upphörde plötsligt bedrägeriförsöken. Men då hade hon lyckats lista ut vilken stad i Nigeria de befann sig i. Hon kontaktade polisen, som inte utredde fallet vidare.

Ett par år har gått sedan Cathrine avslutade sitt detektivarbete. Hon har stor förståelse för att kärlekstörstande kvinnor faller offer för bedragarna.

– Det här är så oerhört utstuderat. Det handlar om känslomässig hjärntvätt på en mycket avancerad nivå.