Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Casper Janebrink om sprickan i Arvingarna

Casper Janebrink i Arvingarna tar emot hemma i drömhuset i Lerum.Foto: HENRIK JANSSON
Casper Janebrink hemma i Lerum. Foto: HENRIK JANSSON
Scenen Casper drömmer om att få äntra, den på Sweden Rock.Foto: JENS CHRISTIAN
Casper Janebrink i byggtagen utanför sitt drömhus i Floda i Lerums kommun.Foto: HENRIK JANSSON

Det går bra igen för Casper Janebrink, 49, och Arvingarna.

Frontmannen har gjort sig hemmastadd i sitt och familjens drömhus – samtidigt som bandet är tillbaka i folkhemmen.

Annat var det för några år sedan.

– Jag ska inte säga att vi var riktigt nära att splittras, men vi hade några riktigt jobbiga år. Det var konflikter och vi hade bildat familjer som vi prioriterade, säger Casper Janebrink.

– Att få ställa sig på Sweden Rocks scen, det är en dröm jag har, säger Casper Janebrink när vi träffar honom hemma i villan i Lerum.

Trots 30 år som framgångsrik musiker finns mål kvar att uppfylla för Casper. Dansbandssveriges kanske störste profil har varit och är en hängiven hårdrockare.

– Alltså, jag växte upp med hårdrock. Tommy (Carlsson, trummis i Arvingarna) och jag var med i ett hårdrocksband i tonåren innan vi startade Arvingarna, säger Casper Janebrink.

– Jag har varit på Sweden Rock som åskådare ett antal gånger och ska dit i sommar igen. Att få spela där nån gång med Arvingarna vore grymt häftigt och varför inte? Man måste få ha sina drömmar och jag tror att vi skulle få till en spelning som kunde funka för den publiken, absolut.

Innan den drömmen kan slå in rider man på framgångsvägen efter Melodifestivalen.

– Vi hade förhoppningar på ”I do”, kände att det var en låt med potential. Men herregud, den har ju slagit så brett! Barnen går och sjunger den på skolgårdar, vi har fått en ny generation bland vår publik och det känns bara underbart.

Arvingarna gjorde succé med ”I do” under årets Melodifestival.Foto: OLLE SPORRONG

Arvingarnas tuffa år

Arvingarna fick ett kraftfullt genombrott i skarven mellan 80- och 90-talet, men de 30 åren har också innehållit motgångar.

För runt tio år sedan befann sig bandet nere i en djup svacka. Medlemmarna var trötta på dansbandssvängen och det rådde oenighet om hur man skulle gå vidare.

– Jag ska inte säga att vi var riktigt nära att splittras, men vi hade några riktigt jobbiga år. Det var konflikter och vi hade bildat familjer som vi prioriterade. Vi ville vara hemma mera, helt enkelt.

Makarna Helena Janebrink och Casper Janebrink.Foto: OLLE SPORRONG

Till sist enades bandet om att satsa mot färre och större spelningar. Att välja bort de lite enklare pengarna som dansgigen gav.

– Vi gjorde upp någon slags femårsplan och insåg att det kunde bli tufft ekonomiskt. Vi var beredda att ge upp som heltidsmusiker, skaffa andra inkomster helt enkelt.

Man spelade in en skiva som var mer pop än dansband. Casper gillade resultatet, men publiken nappade inte.

Arvingarnas sångare Casper Janebrink och GT:s reporter Björn Lindsten. Foto: HENRIK JANSSON

Casper Janebrink vann ”Stjärnornas stjärna”

Spelningarna blev färre, men också roligare och mindre förutsägbara. Så lunkade det på i några år fram till förra året då Casper fick chansen att vara med i TV4-programmet ”Stjärnornas stjärna”. Han vann tävlingen. 

– Det betydde att många fick upp ögonen för mig och bandet, insåg att vi kunde göra annat än dansbandslåtar.

Casper Janebrink vann TV4-programmet ”Stjärnornas stjärna” ifjol.Foto: HENRIK JANSSON

LÄS MER: Då sa Helena ”I do” till Casper 

 

Och med Mello-succén som lök på laxen ser Arvingarnas långtidsplan ut att vara hemma. Sommaren blir intensiv med bland annat en Diggiloo-turné. I höst firar bandet 30 år med en krogshow i Göteborg.

Det mindre intensiva musikerlivet har haft sina framsidor. Casper fått mycket tid hemma med sin familj, hustrun Helena och barnen Alice, 14, och Felix, 12. 

– Och så blir det mycket kel och promenader med dom här godingarna, säger han och nickar mot Chili och Rambo, två hundar av rasen chihuahua.

Casper med sin ena hund, Chilli.Foto: HENRIK JANSSON

Arvingarna

Namnet kommer sig av att medlemmarna har fäder som spelar/spelade i dansbanden Flamingokvintetten och Streaplers.

 

Medlemmar:

Casper Janebrink (född 2 januari 1970) är basist och sångare. Han är son till 

Dennis Janebrink som fortfarande gör spelningar med Flamingokvintetten som hållit i gång i 60 år och sålt nästan fyra miljoner album.

 

Lars ”Lasseman” Larsson (född 26 februari 1972) spelar klaviatur, gitarr och är sångare. Han är son till Lasse Larsson, tidigare klaviaturspelare i Streaplers, och kusin till Anders Larsson, som tog över i Streaplers efter sin farbror.

 

Tommy Carlsson (född 7 augusti 1968) är trummis och sångare. Han är äldre bror till Kim Carlsson och son till Hasse Carlsson, sångare i Flamingokvintetten.

 

Kim Carlsson (född 20 mars 1972) gitarrist och sångare. Han är också lillebror till Tommy Carlsson och son till Hasse Carlsson, sångare i Flamingokvintetten.

 

Det har gått trettio år sedan medlemmarna i Arvingarna började skriva låtar tillsammans. Man har släppt 18 album, haft ett 20-tal låtar på Svensktoppen och vunnit två grammisar. Sex gånger har de ställt upp i Melodifestivalen – en tävling som de även vann 1993 med låten ”Eloise”.

Casper Janebrinks drömhus

Casper är utbildad snickare och satsade många timmar på fix och renoveringar i huset i Partille som såldes för två år sedan. För mot alla odds lyckades övriga i familjen övertyga honom att lämna sin älskade hemkommun för drömhuset i grannkommunen Lerum.

Det här är ingen billig kåk: Du har gjort stora pengar som musiker?

– Visst, men jag är inte rik, haha. Men vi har unnat oss en hel del prylar genom åren, och så har vi ju det här. Det är här pengarna jag tjänat är investerade.

När vi hälsar på håller han tillsammans med en entreprenör på med anläggningsarbeten i trädgården. Han kör med vält och sågar till betongfundament med någon slags monstruös sågmaskin.

Casper Janebrink håller just nu på med trädgårdsarbete vid villan i Lerum.Foto: HENRIK JANSSON
Casper Janebrink håller just nu på med trädgårdsarbete vid villan i Lerum.Foto: HENRIK JANSSON
Casper Janebrink håller just nu på med trädgårdsarbete vid villan i Lerum.Foto: HENRIK JANSSON

Inne i huset har han en egen liten ”mancave” där en del av hans basgitarrer, guldskivor och plattor med andra artister som ligger honom varmt om hjärtat samsas på väggarna.

Kan du inte sjunga din favoritlåt?

– Oj, det är ju inte lätt att välja ut en enda, säger Casper Janebrink medan han plockar ner sin favoritbas, en Fender-replica av 1962 års modell som han köpte 1994, året efter det stora genombrottet med ”Eloise”.

 

LÄS MER: Krönika: Hånet mot Arvingarna blir uppenbart 

 

Sedan sjunger han ”Run to the hills”.

– Iron Maiden är mitt favoritband, jag har sett dom massor av gånger och har precis läst (sångaren) Bruce Dickinsons biografi. Och där ligger plattorna, säger han och nickar mot en av vinylhögarna på ett bord.

Därefter drar han på sig arbetskläderna igen, går ut i trädgården, sätter på sina hörselskydd och sätter i gång välten.

Han vinkar adjö med ett brett leende.

Solen skiner och det är mindre än en månad till Sweden Rock.

Sweden Rock

Sweden Rock Festival är en årlig hårdrocksfestival som sedan 1992 arrangeras i början av juni i Norje utanför Sölvesborg. I år står bland andra Kiss, Def Leppard, Slayer, Ritchie Blackmores Rainbow och ZZ Top på scenen 5-8 juni.