Casper Janebrink om när hustrun Helena sa ”I do”

Helena och Casper Janebrink.
Foto: OLLE SPORRONG

”I do” sjöng Arvingarna i fredagens Mellofinal. Men i det Janebrinkska hushållet var det Casper som ställde frågan och hustrun Helena som svarade ”I do”.

– Jag gick ner på knä med en stor bukett röda rosor, berättar Casper Janebrink om frieriet.

Samtidigt avslöjar Casper att han har lätt att identifiera sig med texten i Arvingarnas nya dunderhit – att livet i ett parförhållande stundtals kan vara tufft.

Det blev som experterna tippade: Ingen final i Tel Aviv för Arvingarna och deras ”I do”. 

Men bandmedlemmarna hänger inte läpp för det. Inom landets gränser är låten nämligen på god väg att bli en stor hit. 

– Vi hade på känn att den skulle funka bra i Sverige, och nu ligger vi femma på Sverigetoppen på Spotify. Det är skitkul! säger Arvingarnas frontman, Casper Janebring. 


LÄS MER: Arvingarnas löfte efter framgångarna i ”Mello”


Den senaste tiden har varit intensiv för bandet, som nu är tillbaka på Västkusten för att ladda batterierna och repetera inför en kommande miniturné.

– Det är gött att komma hem till familjen igen, konstaterar Casper.

Famlijen, som bor i Lerum, består av barnen Alice och Felix, chihuahuahanarna Chilli och Rambo, och hustrun Helena. 

Helena och Casper gifte sig för 17 år sedan, och det var den sistnämnde som friade.

– Jomen det är väl klart att det var. Jag bad Helena att sätta sig ner och sa att jag hade en överraskning. Sen gick jag ner på knä med en stor bukett röda rosor, berättar Casper.

2002 gifte sig Casper gifte sig med sin Helena.
Foto: BJÖRN ANDERSSON / INTERTECH SWEDEN

Ingen romantiker

Helena sa ja. Eller ”I do”, om man vill dra en parallell till Arvingarnas Mello-hit med samma namn. Och det finns fler paralleller att dra mellan den och Casper Janebrinks äktenskap. Texten handlar om en återupptäckt kärlek, som tidigare fallit offer för vardagens slentrian.

– Låten handlar om att ett förhållande inte bara är en dans på röda rosor. Att det går upp och ner hela tiden. Och så är det ju.


LÄS MER: Casper Janebrink om de vilda bråken i Arvingarna


Casper säger sig inte vara en romantiker, men berättat samtidigt att han är noga med att försöka hålla lågan vid liv.

– Jag är dålig på att köpa blommor och så, men jag försöker visa min uppskattning för Helena varje dag. Det kan vara en kram eller en blick som säger ”jag ser dig, jag hör dig och jag älskar dig”. Det gäller att ta vara på de små stunderna i vardagen. Det tror jag är viktigt.

Och att Helena är Caspers livs kärlek råder det inget tvivel om.

– Nej, det är ingen tvekan – det är hon.

Ny krogshow

Det har gått trettio år sedan medlemmarna i Arvingarna började skriva låtar tillsammans. Under den tiden har bandet släppt 18 album, haft ett 20-tal låtar på Svensktoppen och vunnit två grammisar. Hela sex gånger har de ställt upp i Melodifestivalen – en tävling som de även vann 1993 med låten ”Eloise”.

Arvingarna firar 30-årsjubileum med en ny krogshow.
Foto: OLLE SPORRONG

För några år sedan började det glesna bland publiken på Arvingarnas spelningar, men nu har fansen och bandet hittat tillbaka till varandra igen, berättar Casper Janebrink.

– Det beror mycket vi på att vi har bytt dansbanorna mot konserthus och större scener. Det är där vår publik känner sig mest hemma nuförtiden. Målet har varit en egen korgshow, där folk kan sitta ner, äta gott och lyssna på låtarna.

Och nu har drömmen gått i uppfyllelse. Arvingarnas 30-årsjubileum firas med den nya krogshowen ”I takt med tiden”, som spelas på Kajskjul 8 i Göteborg mellan den 20 september och 23 november. Biljetterna släpps den 19 mars.

– Det ska bli väldigt roligt! Vi har ju en del låtar och berättelser att dela med oss av, säger Casper Janebrink.