Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Caroline vägrar låta barnen gå i svensk skola – expert kritisk

Föräldrar försöker komma undan skolplikten för sina barn.
Caroline King, ursprungligen för Göteborg, förespråkar hemundervisning och det som kallas ”fredligt föräldraskap”, där barnen inte ska utsättas för tvång och våld. Foto: LEIF GUSTAFSSON / SP-MEDIA AB
Martin Karlberg, universitetslektor vid Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitet

Föräldrarna i den nya skolrörelsen vill inte låta barnen gå i svensk skola.

Skolforskaren Martin Karlberg är mycket kritisk till gruppen och undervisningsmetoden där barnen slipper skolan.

– Det finns gedigen forskning som visar att elever inte ska styra sin undervisning själva.

GT berättade förra veckan om den nya anti-skolrörelsen i Sverige.

Bland annat har flera hundra föräldrar samlats i en sluten Facebook-grupp där de tipsar varandra om hur barnen ska hållas borta från den svenska skolan. 

Den 38-åriga förespråkaren Caroline King, ursprungligen från Göteborg och kvinnan bakom gruppen, berättade om hur familjen lämnat Sverige i protest mot skolan. I dag lever de utomlands som ”digitala nomader”, där de rest runt i flera länder och försörjer sig på sitt internetbaserade företag. Barnen har hållits borta från skolan och får i stället praktisk hemundervisning, bland annat genom att besöka olika sevärdheter, och stort fokus läggs på att undvika alla former av tvång. 

Caroline och Paul King från Göteborg, förespråkare för unschooling-rörelsen, lever utomlands för att undvika svensk skola. Foto: PRIVAT

– Det är en växande rörelse. Det finns tiotusentals familjer runtomkring i världen som har denna livsstil, berättade Caroline King. 

– Det finns mängder av studier som visar att hemundervisade barn får minst lika goda kunskaper som i skolan.

Skolforskaren kritisk

Skolforskaren Martin Karlberg håller inte med.

– Jag blir lite full i skratt nästan, skulle barnen jobba frivilligt hemma då eller?

Han är universitetslektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier på Uppsala universitet och kritisk till både undervisningsidéerna och den svenska Facebook-gruppen om ”unschooling”:

– Jag ser det som att det finns människor som inte vill betala skatt, och man går samman för att ge varandra råd för hur man undviker skatt. Men nu har vi en lag som säger att man ska betala skatt. Och det är samma sak med skolan.

Martin Karlberg, universitetslektor vid Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitet

– Det är jättebra om man kan finna varandra och ge varandra stöd i hur man bäst kan samverka med skolan. Men att ge varandra råd och stöd om hur man undviker skolan, det är att underlätta för lagbrott. 

Karlberg avfärdar skolkritikernas uppgifter om att studier skulle visa att hemundervisning är bättre än den traditionella skolan och är också kritisk till att låta barnen själva styra sin utbildning. 

– Jag har hållit på med skolforskning i 20 år och skulle kunna hitta en studie som tyder på allt mellan himmel och jord. Det finns alltid en studie nånstans som pekar på nåt. 

– Elever ska inte styra sin undervisning själva. Man ska ha en delaktighet, men en pedagog ska ansvara för undervisningen. Det finns gedigen forskning på det. 

”Väldigt dålig strategi”

Karlberg säger att idéerna om elevstyrd undervisning är något som testats i den svenska skolan, men visat sig vara fel väg. 

– Det har visat sig vara en väldigt dålig strategi. Det är delvis det som för svensk räkning förklarar de sjunkande resultaten i internationella studier.

Caroline King, ursprungligen för Göteborg, förespråkar hemundervisning och det som kallas ”fredligt föräldraskap”, där barnen inte ska utsättas för tvång och våld. Foto: LEIF GUSTAFSSON

Karlberg förkastar ändå inte fullständigt hemundervisning som idé. Det finns en liten grupp som den är bra för, exempelvis högpresterande elever. Den gruppen är dock, enligt Karlberg, bara ”några promille” av alla elever – och den svenska skolan blir allt bättre på att ta hand om dem.

– Om man är förälder till en av dessa elever, så kan jag förstå att man inte tycker att skolan ger dem vad de behöver. Men på skolorna och lärarutbildningen har man fått upp ögonen för detta. De har laglig rätt att få undervisning på den nivå där de befinner sig.