Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Caroline anmäler sjukhuset – efter svåra förlossningen

Från arkivet.
Caroline Ask Wahlberg.
Foto: Privat
Caroline Ask Wahlberg tillsammans med sitt nyfödda barn.
Foto: Privat
Förlossningen på Östra sjukhuset.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Efter en traumatisk första förlossning ville Caroline Ask Wahlberg försäkra sig om att den andra blev bättre.

Men så blev inte fallet – och nu anmäler hon Östra sjukhuset.

Hon har många funderingar över om allt gick rätt till.

– Jag var helt förstörd och läkarna kunde inte ge mig några svar på vad som hade gått fel, säger hon.

När Caroline Ask Wahlberg från Ale skulle åka in till Östra sjukhuset för att föda sitt andra barn hade hon förhoppningar om att förlossningen skulle bli mindre smärtsam än den första, som slutade i akut kejsarsnitt.

Men så blev inte fallet och några veckor senare valde hon också att anmäla sjukhuset, något som GP var först att rapportera om.

– Det är många tankar som cirkulerar i mitt huvud nu i efterhand och jag undrar egentligen vad som hände. Jag håller fortfarande på att landa i det och det är något jag försöker bearbeta, säger Caroline Ask Wahlberg, som misstänker att ett ingrepp inte gick som det skulle.

Tiden innan förlossningen träffade Caroline en barnmorska och de lade tillsammans upp en tydlig plan för hur allt skulle gå till.

– Min första förlossning bearbetade jag inte och då tänkte jag ta tag i det redan innan för att känna mig tryggare. Jag hade förhoppningar om att det skulle bli bättre än min första, men så blev det inte.

”Jag var helt förstörd”

Tanken var att hon skulle föda vaginalt och läkarna behövde sätta i gång tidigare än väntat eftersom barnet var så pass stort.

Hon fick mediciner och läkarna använde sig av ballongmetoden.

– De använde en slags ballong men läkarna fick inte det att fungera. När jag låg där kände jag den värsta smärtan jag varit med om och jag trodde inte att jag skulle överleva det här.

Efter flera försök lämnade läkarna rummet och Caroline berättar att hon låg kvar i en säng full av blod.

– Jag var helt förstörd och läkarna kunde inte ge mig några svar på vad som hade gått fel då de aldrig kom tillbaka som de lovat. Jag upplevde att det inte fanns någon tid för att se hur jag mådde då. 

Caroline Ask Wahlberg.
Foto: Privat

En traumatisk förlossning

Dagen efter var det en ny läkare som testade sätta in en ballong och den gången fungerade det smärtfritt, berättar hon. Men efter många timmars värkarbete blev det till slut ändå ett akut kejsarsnitt precis som vid första förlossningen.

Därefter låg Caroline kvar på BB helt ensam. Hon kände sig återigen bortglömd.

– Det var ingen som kom in och tittade till mig. Jag låg där och grät och det ska inte behöva vara så här. Vi ska känna oss trygga både under och efter förlossningen.

Caroline beskriver förlossningen som väldig traumatisk och något som lämnade henne med flera frågetecken.

– Sjukhuset hörde av sig till mig först efter att jag hade gjort en anmälan. Jag har fått en tid i april nu eftersom jag vill få förklarat vad som hände. Allt har varit väldigt omtumlande och jag känner inte att jag är sugen på att skaffa fler barn.

Avvikelserna har ökat

GT var under torsdagseftermiddagen i kontakt med Sahlgrenska universitetssjukhusets presstjänst, som lät meddela att verksamhetschefen avböjer att kommentera.

I en kommentar till GP, angående det faktum att det råder såväl plats- som personalbrist på förlossningen på Östra, menar dock verksamhetschef Nils Crona att en avdelning med elva platser nu återigen öppnas efter att ha varit stängd till följd av vattenskador.

Vad gäller personalsituationen förklarar han att det just nu även pågår nyrekrytering.

– Vi har en oförändrad budget att arbeta med, frånsett smärre effektiviseringar som inte berör personal, eller annat som påverkar vården, säger han till GP.

De senaste åren har antalet anmälda avvikelser från personalen på Östra sjukhusets förlossning ökat.

Enligt GP anmälde personalen förra året 1 198 avvikelser av olika slag, att jämföra med 1 046 stycken under 2019 och 886 stycken under 2018.

Se något mer

Sjuk i covid-19 och låg i koma – och födde barn

Återförenas med sitt barn tre månader efter förlossningen.