Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Caroline, 35, fick upp en haj i hummertinan

Caroline med den något oväntade fångsten i hummertinan.
Foto: Privat
Också på fredagen var systrarna ute och kollade till sina tinor.
Foto: Privat

Den som har tur kanske får ett par humrar under årets säsong.

Caroline Granlund, 35, fick förutom humrar också något helt annat – en pigghaj som förvillat sig in i hummertinan.

– Vi började asgarva allihopa. Det var väldigt roligt, säger hon.

Det var för ungefär två veckor sedan som Caroline Granlund, 35, var ute med sin syster och en kompis för att kolla till hummertinorna som ligger utanför Brattön i Hakefjorden utanför Stenungsund.

Och det var mer än hummer i dem den gången, vilket Lokaltidningen STO tidigare skrivit om. När GT pratar med henne är de återigen ute för att försöka få upp lite av havets svarta guld. 

– Våran kompis såg den först och sa att det ligger en haj i och jag tänkte ”Ja, men visst”, men det låg en liten pigghaj där i, berättar hon från båten.

”Jag hade aldrig trott att det skulle gå” 

Vad tänkte du när du såg att det faktiskt låg en haj i hummertinan?

– Jag vet inte riktigt vad jag tänkte till en början, men vi började asgarva allihopa. Det var väldigt roligt, säger hon. 

Hur hajen som de uppskattar var runt 80 centimeter kom in i tinan är lite av en gåta.

– Ja, det undrar vi också. Men den har simmat in genom samma hål som humrarna. Men jag hade aldrig trott att det skulle gå om någon hade frågat innan, säger Caroline med ett skratt.  

Systrarna hade varit ute ett par dagar tidigare och kontrollerat tinorna så de tror inte att den varit där inne så länge och hajen fick sedan återvända till havet. 

Fiskar hummer för tredje året

– Pigghajen är fridlyst. Vi visste inte det just då, men han fick åka ner tillbaka i vattnet, säger Caroline. 

Systrarna driver också ett företag som anordnar olika aktiviteter i Bohuslän. Bland annat hummerfiske med professionella hummerfiskare.

Själva har de fiskat i ett par år och är inne på sin tredje säsong. Förutom den något vilsna pigghajen har systrarna också fått humrar vid årets fiske. 

– Vi har fått 16 stycken ungefär i år. För oss är det rätt bra det är bara tredje säsongen för oss. De här hummerveteranerna kan ju få typ 30. Vi har inte så många tinor, vi har tio stycken. Man får ha sex var, så vi hade kunnat ha 12, säger hon. 

Pigghaj

Pigghaj (Squalus acanthias) finns i hela Nordostatlanten. I svenska vatten förekommer arten utefter Västkusten ned till Öresund. Den kan i sällsynta fall simma in i Östersjön. 

Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.


Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Se också: