Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carls hjärta stannade under bilfärd – räddades av Mia

Röda korsets instruktör visar.
Carl Zimmermans hjärta stannade, men tack vare goda vännen Mia Lind klarade han sig.
Foto: Riksförbundet HjärtLung

Carl Zimmerman, 63, minns att han svängde av E6 och upp på den södra infarten mot Varberg. Sedan blev allt svart.

– I efterhand har jag fått veta att det bara är en av tio som överlever ett hjärtstopp, säger han.

Men Carl överlevde, och hans räddare har nu belönats med priset ”Årets hjärt-lungräddare 2020”.

Carl Zimmerman beskriver sig själv som en Mazda Miata–nörd, ett intresse som han delar med hustrun Eva och vännerna Mia och Mattias Lind. 

Varje år bilar de ner till kontinenten tillsammans, och det var under sluttampen av sommarens Miata-äventyr som olyckan var framme.

De närmade sig Varberg och Calle, som satt bakom ratten i den främre av de två bilarna, svängde av E6 mot Varberg, körde upp på bron över motorvägen och stannade vid en stoppskylt.

– Det är det sista jag minns. Sen slocknade jag, säger Carl.

Bilen, som är manuellt växlad, tog ett skutt ut i vägbanan och ställde sig på tvären. Och det var den synen som mötte Mia och Mattias när de närmade sig bakifrån.

– Vi stannade vår bil bredvid deras, hoppade ur och sprang fram till förarplatsen. Då såg jag hur Calle satt helt orörlig och stirrade upp i luften, berättar Mia.

”Måste orka”

De fick ut Carl ur bilen och så fort han låg på marken påbörjade Mia hjärt- lungräddning.

– Jag tänkte att ”så här får det inte sluta”. Genom jobbet har jag fått gå ett par HLR-kurser, och det satt väl i bakhuvudet. Det var som att jag befann mig i en bubbla. De enda tankarna som snurrade i huvudet var att jag måste ta i allt jag orkar och jag måste orka hålla på tills hjälp kommer, säger hon.

Och hjälpen var nära. Bara två kilometer från motorvägsbron, i det lilla samhället Tvååker, satt brandmannen Andreas Johansson hemma i tv-soffan med räddningstjänstens personsökare i fickan. Han hade jouren den kvällen och när larmet kom klädde han snabbt om och tog bilen direkt till platsen. 

Bara sju minuter senare kunde han och hans kolleger, som också anlänt till platsen, sätta i gång hjärtstartaren på Carl.

Brandmannen Andreas Johansson prisades också för sin insats.
Foto: Riksförbundet HjärtLung

Vann utmärkelse

Ett och ett halvt dygn senare vaknade Carl upp på Varbergs sjukhus. Hans hjärta hade stannat, där på motorvägsbron, men tack vare det snabba och rådiga ingripandet hade han klarat sig helt utan men.

– Det är tack vare Mia och räddningstjänsten i Tvååker som jag lever i dag. I efterhand har jag fått veta att det bara är en av tio som överlever ett hjärtstopp, och för varje minut som går utan att HLR inleds minskar chansen att med tio procent, säger Carl.

Hans tacksamhet över hjälpen han fick vet inga gränser, och när han fick höra talas om priset ”Årets hjärt-lungräddare” delade han genast med sig av sin berättelse till juryn.

– Det var det minsta jag kunde göra. Jag är så tacksam över att jag får vara med ett tag till, säger Carl.

Mia och beredskapsstationen i Tvååker vann också utmärkelsen. Mia känner sig glad och hedrad, men konstaterar samtidigt:

– Att Calle lever och mår bra, det är finaste priset av alla. 

Så gör du hjärt-lungräddning

Larma 112

Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut.

HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.

För att hjärtat ska starta krävs ofta en strömstöt från en hjärtstartare.

I samband med covid-19 rekommenderar HLR-rådet enbart att kompressioner ska utföras i en akut situation, tillsammans med en hjärtstartare i väntan på ambulans.


Varje år rapporteras cirka 5 500 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av de som drabbas överlever cirka 600. Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om hjärt-lungräddning startas direkt och en hjärtstartare används inom tre minuter.


*Källa: Riksförbundet HjärtLung

Uppmaningen efter hjärtstoppet: "Lär er HLR".