Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl-Eric Cedvander:
"Jag kan inte minnas"

Carl-Eric Cedvander, 61, var nära att dö av den råa misshandeln vid Kortedala torg. I dag mötte han de två misstänkta tonårspojkarna i rätten. Men han känner inte igen dem. Han minns överhuvudtaget ingenting från de senaste 2-3 åren ur sitt liv.
Foto: Anders Ylander

Carl-Eric Cedvander, 61, var nära att dö av den råa misshandeln vid Kortedala torg.

I dag mötte han de två misstänkta tonårspojkarna i rätten.

Men han känner inte igen dem. Han minns överhuvudtaget ingenting från de senaste två, tre åren av sitt liv.

- Det får vara som det är. Jag kan inte göra mycket åt det, säger Carl-Eric Cedvander.

Att Carl-Eric Cedvander lever, kan gå och prata om än med vissa svårigheter betraktas som ett mirakel. Han låg i koma i två månader innan han slutligen vaknade upp - till ett helt nytt liv.

- Första dagen jag vaknade fattade jag ingenting. Sen såg jag att ögat var förstört, då tänkte jag "vad är det som händer", berättar han.

Visar inga känslor

Han har inga minnen från dagen som nästan tog livet av honom. Ändå kom han i dag till Göteborgs tingsrätt i dag för att berätta om livet han lever i dag.  De åtalade pojkarna, 15 och 16 år, satt tysta och tillbakalutade på sina stolar. De visade inga som helst känslor eller miner under förhandlingen.

- Jag kan inte svara i telefon när det ringer. Jag minns inte vem som ringer och vet inte vem det är, säger Carl-Eric Cedvander.

Han har förlorat synen på ena ögat och han minns ingenting av de senaste två-tre åren. Styrkan i vänster arm och ben är svag och han har ett permanent rör inopererat i halsen.

Lämnades i fontänen

Efter misshandeln har han svårt att förstå andra och undviker helst folksamlingar liksom platser han inte är van vid. Det han måste komma ihåg skriver han ner på papper.

- Även om ögat ser är det lätt att snubbla. Jag är också rädd att glömma vad någon sa i går.

Carl-Eric Cedvander hade varit inne på Hemköp på Kortedala torg och handlat den där söndagen i mars. När han kom ut hade några tonårspojkar gått fram och retat hans hund Barney som var bunden utanför butiken.

När han gick fram för att tala med dem ska han ha blivit angripen och misshandlad med slag och sparkar mot huvudet och kroppen. Efteråt lämnades han medvetslös i fontänen på torget.

"Verkligt snäll hund"

Pojkarna hävdar att Carl-Eric startade bråket.

- Det är rena dumheterna. Hur skulle jag orkat med dem. Jag har aldrig varit i bråk tidigare säger 61-åringen.

Hans advokat var noggrann med att poängtera att Carl-Eric lidit av hjärtbesvär de senaste åren och har nedsatt prestationsförmåga, vilket knappast skulle främja att han angripit tonårsgänget.

Från början fanns sju pojkar med i utredningen. Av dessa har alltså två stycken åtalats för synnerligen grov misshandel. Rättegången startade i morse klockan 09 och väntas pågå till den 4 september.