Carl-Eric Cedvander har lämnat sjukhuset

Svårt misshandlade Carl-Erik Cedvander uppges vara talbar igen och har fått lämna sjukhuset
Foto: Gunilla Renström

GÖTEBORG. Han misshandlades svårt på Kortedala torg i våras och låg i koma i två månader.

Nu har Carl-Eric Cedvander, 61, lämnat sjukhuset och uppges vara fullt talbar.

- Han är mycket bättre och gör stora framsteg, säger Carl-Erics syster till GT.

Carl-Erics syster vill inte kommentera sin brors hälsotillstånd ytterligare, men medger att han mår mycket bättre och har fått lämna sjukhuset.

- Han är på väg åt rätt håll, säger hon utan att nämna några detaljer.

Enligt personer med insyn i fallet har den grova misshandeln lett till att Carl-Eric Cedvander fått många bestående men. Han ska ha blivit blind på ett öga och fått allvarliga huvudskador som lett till att han bland annat tappat minnet.

"Behöver lugn"

Tillfrisknandet var varit en lång och svår process. Utmaningen har inte enbart varit att bli fysiskt frisk, Carl-Eric ska också ha upplevt uppmärksamheten kring händelsen som besvärande. Även om Carl-Eric nu är talbar, vill han därför själv inte prata med medierna.

- Vad han behöver nu är lugn och ro för att kunna bli återställd, säger Carl-Erics syster.

Sju pojkar togs till förhör

I mars i år hittades den 61-årige sjukpensionären Carl-Eric Cedvander svårt skadad och medvetslös på Kortedala torg. Sju pojkar, hemmahörande i Hjällbo, hämtades in till förhör.

Men exakt vad som hände den där söndagen i mars är fortfarande svårt att veta. Klart är att Carl-Eric Cedvander tillsammans med hunden Barney tog en promenad från bostaden i Bergsjön till Kortedala för att handla mat. När han kom ut från affären ska ungdomarna ha trakasserat hans hund, vilket ledde till en konflikt mellan dem.

Det är här teorierna går isär. Enligt åklagaren har pojkarna sparkat och slagit Carl-Eric tills han medvetslös hamnade i fontänen på torget. Enligt anhöriga till pojkarna var det en ren olyckshändelse - Carl-Eric blev medvetslös efter att ha ramlat i fontänen och slagit i huvudet.

Har inte kunnat höras

Eftersom händelsen inträffade på dagtid ska flera personer ha bevittnat händelsen, men det är bara känt att två har pratat med polis och åklagare. Pojkarnas berättelser skiljer sig åt och hittills är det bara en av dem som har erkänt att han utdelat slag mot Carl-Eric.

GT kunde i våras även berätta att pojkarna efter dådet ska ha skrutit för sina kompisar om vad de gjort.

Efter händelsen hamnade Carl-Eric Cedvander i koma, och det tog två månader innan han vaknade upp. Enligt kammar­åklagare Carl-Henrik Andersson var han i för dåligt skick för att kunna höras. Men i och med att Carl-Eric i dag uppges vara talbar igen, hamnar situationen i ett nytt läge.

Två pojkar är fortfarande misstänkta för synnerligen grov misshandel, men inget åtal är väckt. Den pojke som först var huvudmisstänkt uppges för tillfället vara bortrest.

GT har sökt kammar­åklagare Carl-Henrik Andersson, men utan resultat.

PÅ BÄTTRINGSVÄGEN. Carl-Eric Cedvander, 61, har lämnat sjukhuset och uppges vara talbar. Här  på bilden tagen före misshandeln är han  med hunden Barney oc h  Barneys lekkompis Julius.. Foto:  GUNILLA RENSTRÖM

STÖDET. Carl-Eric Cedvander hittades medvetslös  vid  fontänen på Kortedala torg  den 18 mars .  Under veckorna som följde kom folk och lade blommor på platsen.. Foto:  An NA-KARIN NILSSON

Slogs ned utanför affär i Kortedala

Söndag 18 mars: 61-årige Carl-Eric Cedvander tar en promenad till Kortedala torg med hunden Barney. Utanför affären hamnar han i konflikt med några ungdomar, men vad som egentligen händer är under utredning.

Torsdag 22 mars: Två unga män grips misstänkta för misshandeln. De avförs senare från utredningen.

Onsdag 28 mars: Sju pojkar från Hjällbo hämtas till förhör misstänkta för den grova misshandeln.

Lördag 31 mars: Per Söderberg, advokat till en av de misstänkta pojkarna, berättar i GT att hans klient medgivit att slagit Carl-Eric, men att det var i självförsvar.

Söndag 1 april: Fyra av pojkarna, tre 15-åringar och en 16-åring, häktas.

Torsdag 12 april: Två av de fyra häktade pojkarna släpps. Samtidigt är Carl-Eric s skador inte längre livshotande.

Fredag 13 april: Häktningen hävs för den siste av de misstänkta.

Onsdag 18 april: Å klagaren är osäker på om Carl-Eric ska kunna vittna i rättegången.

Lördag 26 maj: Carl-Eric Cedvander vaknar upp ur koman, men uppges ha allvarliga hjärnskador.

Tisdag 19 juni: Kammaråklagare Carl-Henrik Andersson lägg er ner de delar av brottsundersökningen som berör fem av de misstänkta. U tredningen fortsätter mot de två som misstänks för synnerligen grov misshandel.

Juli: Carl-Eric Cedvander lämnar sjukhuset och är åter talbar .

Misshandeln i Kortedala

För tre månader sedan misshandlades 61-årige Carl-Eric Cedvander brutalt av ungdomar i Kortedala.


Nu har ännu en svår misshandel inträffat. Den här gången har en 63-årig utvecklingsstörd man slagits ner, bundits och rånats av ett ungdomsgäng i Kållered.


18 mars. 61-årige Carl-Eric Cedvander misshandlassvårt av ett ungdomsgäng på Kortedala torg.

28 mars. Sju pojkar, hemma­hörande i Hjällbo, hämtas till förhör misstänkta för den grova misshandeln. Pojkarna placeras ut på slutna ungdomsvårdsanstalter runtom i Sverige.

1 april. Fyra av pojkarna häktas av Göteborgs tingsrätt. Tolv dagar senare släpps två och förs till ett ungdomshem.

26 maj. Carl-Erik Cedvander vaknar upp ur koman men enligt anhöriga har han allvarliga hjärnskador och kommer aldrig att vara kapabel att ta hand om sig själv i framtiden.