Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl-Davids unika fynd: ”Tror knappt det är sant”

Under en rådjursjakt hittade Carl-David Granbäck av en slump en guldring som visat sig vara runt 1500 år gammal.
Carl-David Granbäck var ute och jagade när han av en slump hittade en guldskatt – en 1500 år gammal ring.
Foto: Privat

Under en rådjursjakt hittade Carl-David Granbäck av en slump en guldring som visat sig vara runt 1500 år gammal.

– Det är ju ett helt osannolikt fynd, jag tror inte det är sant, säger han nu, nästan en vecka senare.

Ringen finns nu på Bohusläns museum i Uddevalla, i väntan på ett beslut om var den slutligen ska hamna.

I söndags befann sig Carl-David Granbäck, 37, i Tanums skogar för att jaga rådjur.

Men bytet han senare skulle komma hem med var något helt annat. När han närmade sig en skreva i berget gjorde han nämligen en mycket unik upptäckt.

– Av ren nyfikenhet lyfte jag undan en sten som såg lite lös ut och då kunde jag se ett objekt som jag först trodde var en flaskkork eller en sockel till en glödlampa.

Men tyngden på föremålet, och hans vana öga, fick honom att förstå att det rörde sig om guld. 

– Och jag förstod ju att det är ett kulturhistoriskt föremål. Det är ju ett helt osannolikt fynd, jag tror fortfarande inte att det är sant, säger Carl-David Granbäck. 

Först trodde han att det var en skruvkork, eller en sockel till en glödlampa – i själva verket var det en kulturhistorisk skatt.
Foto: Privat

Arkeologen: ”Helt fantastiskt” 

Och rätt fick han. För när länsstyrelsens kulturmiljöenhet undersökte föremålet stod det klart att det rörde sig om en guldring från folkvandringstiden, en period för ungefär 1500 år sedan.

– Det är ett helt fantastiskt fynd. Trodde knappt att jag skulle få uppleva något liknande, säger Niklas Ytterberg, arkeolog hos länsstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Ringen väger 43 gram, att jämföra med en vigselring som i regel väger runt fyra gram. 

Enligt länsstyrelsen tror man att liknande ringar som den Carl-David har hittat har använts som betalningsmedel.

”Man knipsade helt enkelt av och vägde upp en bit. Just denna ring är dock helt intakt. Guldringen har av någon anledning hamnat i berget, kanske för att offras till högre makter eller kanske som ett tillfälligt gömställe. Ett gömställe som i så fall avslöjades först 1.500 år senare”, skriver länsstyrelsen i pressmeddelandet.

Ska få hittelön

För upptäckaren själv var fyndet extra roligt – han brukar nämligen vaska efter guld som hobby och har gjort flera resor till Norge för att leta guld.

– Där har jag inte hittat lika mycket rent viktmässigt, men det här är å andra sidan en helt annan typ av fynd. Det här var riktigt häftigt, säger han.

Ringen befinner sig nu på Bohusläns museum i Uddevalla, i väntan på att Riksantikvarieämbetet ska bestämma var den slutligen ska hamna.

Troligen kan Carl-David vänta sig en hittelön för fyndet, eftersom föremål av ädelmetall ska erbjudas staten för inlösen.

– Men det är mindre viktigt. Det häftigaste är ju att ha fått vara med om det här, att lyfta undan stenen och inse vad det är man har hittat. Förhoppningen är väl att allmänheten kommer kunna få ta del av fyndet på museum eller på annat sätt, hittelönen är en bonus, säger han.

SE OCKSÅ: Bronsåldersfyndet i Alingsås

Det var i ett skogsområde strax söder om Allingsås som en orienteringskartritare hittade några bronsföremål framför några stenblock.