Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Bennets miljardklipp – under coronakrisen

Carl Bennets Getinge har trappat upp produktionen av respiratorer i Coronakrisens spår.
Foto: YLWA YNGVESSON
Sjukvårdspersonal i Italien, som har pressats hårt av coronautbrottet.
Foto: ALEANDRO BIAGIANTI / STELLA PICTURES

Medan världens börser störtdyker går Göteborgsmiljardären och friherren Carl Bennets Getinge mot strömmen. 

Bolaget växlar nu upp produktionen och hoppas på en ny jätteorder då EU:s coronadrabbade medlemsländer går ihop om en gemensam upphandling av 25 000 respiratorer.

– Det är alltid roligt när man kan vara med och hjälpa till i ett svårt läge, säger Carl Bennet vars innehav i bolaget ökat i värde med nästan två miljarder på bara några dagar.

Tidigare i veckan stod det klart att det svenska medicinteknikföretaget Getinge vunnit en italiensk stororder på 500 respiratorer. 

Utrustningen ska användas på intensivvårdsavdelningar där i dag svårt sjuka i covid-19 vårdas.

Och just nu hoppas Getinges huvudägare, Göteborgsprofilen Carl Bennet, på att ta hem en ännu större order: 

En ny gemensam upphandling av respiratorer för EU:s medlemsländer.

– Den är väldigt stor, den rör 25 000 stycken för hela EU. Där kommer vi vara med och där kommer de säkert dela upp det på flera producenter, säger Carl Bennet.

Getinge uppger att de fick handlingar om den EU-gemensamma upphandlingen tidigare i veckan.

Värdeökning med två miljarder

Getinges aktie har ökat rejält de senaste dagarna, i en i övrigt nattsvart börs. Sedan Stockholmsbörsen öppnade måndag morgon har aktien gått upp med nästan 19 procent. Och Carl Bennet själv har som huvudägare kunnat se värdet av sitt innehav i Getinge öka med nästan två miljarder kronor under samma period.

Carl Bennet, storägare i Getinge.
Foto: LISA MATTISSON

– Man kan glädja sig lite för detta men kan konstatera att näringslivet har stora svårigheter just nu, säger Carl Bennet. 

– Nu blev det stort fokus på produkter för intensivvården, respiratorer och hjärt- och lungmaskiner. Det tillverkar vi och då är det klart att det går mycket bättre för bolaget. Det är vi glada för, men det viktiga är också att vi kan bidra i samhället. 

Ökar produktionen med 60 %

Och medan Volvo och andra bolag pausar eller trappar ner produktionen meddelade Getinge under tisdagen att de ökar produktionen i fabriken i Solna. Enligt ett pressmeddelande under tisdagen ökas Getinges produktion av bara respiratorer nu med 60 procent. 

– Vi går upp till tvåskift. Vi gör vanligtvis 10 000 respiratorer på ett år men vi hoppas på att öka det högst betydligt och det gör vi omgående. Sedan gäller det att komponenterna hänger med, men ”so far” ser det bra ut, säger Carl Bennet.

EU-kommissionens presstjänst i Stockholm bekräftar att det under tisdagen gick ut en förfrågan till producenter av medicinsktekniskt material i en gemensam upphandling av just respiratorer. 

Däremot kan de inte bekräfta hur många respiratorer som upphandlingen gäller. Detsamma gäller socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall: 

– Vi kan inte uttala oss om den upphandlingen just nu eftersom den pågår. Men ja, Sverige är med i EU-upphandlingen.

EU-kommissionen samordnar upphandlingen, men det är varje enskild medlemsstat som kommer köpa respiratorerna.

Getinges produktion av avancerad medicinskteknisk utrustning som respiratorer, hjärt- och lungmaskiner och annan utrustning sker i Solna utanför Stockholm.

Selins förmögenhet rasar

Sämre har det gått för flera av Carl Bennets miljardärskollegor i Göteborg. Under tisdagen kunde GT avslöja att värdet på fastighetsmiljardären Erik Selins förmögenhet halverats på en månad. 

Hans aktier i Fastighetsbolaget Balder har under de senaste 27 dagarna sjunkit i värde med 17,9 miljarder kronor – motsvarande drygt 664 miljoner kronor per dag.

Även många av Selins övriga stora innehav har tappat stort i värde. Bland annat är han huvudägare i Collector Bank där aktierna sjunkit i värde med drygt 60 procent.