Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Carinas BMW fattade eld – familjen flydde lågorna

På motorvägen började plötsligt familjens BMW brinna kraftigt.

Carina Persson, maken och dottern hoppade ur bilen innan den slukades av lågorna.

– Det var chockartat och det var ett äckligt raskt händelseförlopp, säger Carina.

Till hennes förvåning var bilen dessutom återkallad, just på grund av brandrisken.

På E6:an var familjen Persson från Sävedalen på väg mot Smögen för en härlig dag i sommarvärmen. Plötsligt kom ett varningsmeddelande upp på displayen, när de befann sig mellan Kungälv och Kode.

– I stället för P1 Sommar så stod det ”Varning för drivlina. Kör försiktigt” vilket då betyder att något är fel på motorn. Maken och jag började prata om vad det kan handla om, säger Carina Persson som tidigare berättat sin historia för SVT Väst. 

Ur bilen i panik

Någon sekund senare känner hon lukten av rök.

– Motorn la av och maken kunde bara styra och bilen saktade in och vi körde ut i vägrenen. Då ser jag hur det bolmar ut rök från motorhuven och det luktar bränt. Jag skrek ”Ut, ut, ut ur bilen” i panik, säger Carina.

Familjen sprang ut ur bilen och fick med sig sina värdesaker. Några sekunder senare slukades bilen av lågorna och först när familjen stod en bit ifrån förstod de allvaret och ringde 112.

Familjebilen brann upp på E6:an. Foto: Privat / Privat

– Det kom en räddningsledare till platsen som försökte dämpa elden och en brandbil strax därpå. Det var så chockartat och ett så äckligt raskt händelseförlopp.

Hon menar att det kunde gått mycket värre under andra omständigheter.

– Tänk om man hade varit i Tingstadstunneln med den kraftiga giftiga röken och brandutvecklingen. Eller tänk om småbarn hade suttit fast med bältet, säger Carina.

Många bilköpare drabbade

Efter händelsen som skedde söndagen den 20 juli så åkte familjen till bilhandlaren i Kungsbacka redan dagen efter. Verkstadschefen förklarade, till familjens förvåning, att detta var ett känt fel. 

– Bilmodellen har återkallats i flera olika länder. Och vår bil stod med på en lista av bilar som ska ha återkallats. 

Såhär ser bilen ut där den står på bilkyrkogården. Foto: Privat / Privat

Enligt Allt om Bilar återkallade BMW totalt 480 000 dieselbilar i Asien och Europa efter bilbränder i Sydkorea. Anledningen till motorbränderna är att det utvecklas för hög värme i den så kallade EGR-modulen, ett kylarsystem som återcirkulerar avgaser.

35 000 exemplar av BMW-modeller som det finns risk att de börjar brinna finns i Sverige.

I Sverige finns det i nuläget ingen formell återkallelse för bilarna. Enligt Hans Norén som är utredare på Transportstyrelsen så har BMW informerat dem om att det finns en teknisk kampanj, vilket han menar är ett tecken på att det kommer att göras en formell återkallelse, skriver SVT.

- Jag tror nog att man har det här under övervägande för omprövning just nu, säger han till SVT.

Carina har vid flera tillfällen sedan branden varit kontakt med BMW. Hon saknar för tillfället prognos för någon form av ersättning, men BMW hänvisar till familjens försäkringsbolag.

– Det har gått en vecka nu och jag har inte hört något än. Vårt försäkringsbolag ska titta på bilen som står på bilkyrkogården på Hisingen under onsdag, säger hon.

Familjen Löfgrens vita BMW blev totalförstörd efter en brand i motorn. Foto: Privat / Privat
Såhär såg Sleiman Dahers bil ut efter branden. Foto: Privat / Privat

Många fler familjer drabbade

GT har tidigare rapporterat om bland andra Sleiman Daher, 33, som förra året behövde sparka upp dörren inifrån när dörrarna gick i baklås efter att bilen började brinna. 

– Det är den hemskaste upplevelse jag har varit med om. De första nätterna kunde jag inte sova alls. Jag kunde bara tänka på vad som hade hänt om jag hade haft barnen med mig, berättade Sleiman för GT förra året.

En annan familj från Trollhättan som råkade ut för samma sak var på väg hem till Göteborg. Familjen Löfgren körde längs E45, på väg till en heldag på Liseberg, när det plötsligt började ryka från motorhuven.

– Det var ren tur att vi kunde stanna bilen så snabbt som vi gjorde, och att vi fick ut barnen innan elden tog sig in i kupén, berättade Mathias Löfgren för GT.

”Cyniskt av BMW ”

Carina Persson vill uppmärksamma problemet för alla andra bilägare som kan råka ut för samma problem som familjen Persson. 

– Det är cyniskt av BMW att se så på personsäkerhet på detta sätt. Det handlar om människoliv, säger Carina Persson.

Carina Persson hoppas att fler människor blir uppmärksammade på problemen och får sina bilar återkallade. Foto: Privat / Privat

GT har sökt informationschefen för BMW Sweden, Peter Maier. Han svarar i mejl.

”Vi förstår att en spontan bilbrand är en dramatisk händelse och även kan vara en traumatisk händelse, men det är också en mycket sällsynt händelse. Som sagt tar vi varje incident på yttersta allvar och har ett team dedikerat till att arbeta med BMW-ägare, försäkringsbolag och myndigheter för att undersöka de fordonsbränder som kommer till vår kännedom.” skriver han. 

Han förklarar att i fallet gällande Carina Perssons bil så ska en teknisk utredning genomföras. Vilket BMW väntar på.

FOTNOT: I en tidigare version av texten stod det att 35 000 bilar var återkallade i Sverige.