Carin Ahlander konstaterade krasst: 800 000 kronor är priset för mitt liv. Detv är så mycket en canceroperation i London kostar. Nu är insamlingen inne i slutspurten. Foto: Nadja LindbergCarin Ahlander konstaterade krasst: 800 000 kronor är priset för mitt liv. Detv är så mycket en canceroperation i London kostar. Nu är insamlingen inne i slutspurten. Foto: Nadja Lindberg
Carin Ahlander konstaterade krasst: 800 000 kronor är priset för mitt liv. Detv är så mycket en canceroperation i London kostar. Nu är insamlingen inne i slutspurten. Foto: Nadja Lindberg
Carin och maken Fredrik Ahlander tillsammans med sina två barn. Carins läkardom lyder: du har 1-2 år kvar att leva. Foto: Hans BlomqvistCarin och maken Fredrik Ahlander tillsammans med sina två barn. Carins läkardom lyder: du har 1-2 år kvar att leva. Foto: Hans Blomqvist
Carin och maken Fredrik Ahlander tillsammans med sina två barn. Carins läkardom lyder: du har 1-2 år kvar att leva. Foto: Hans Blomqvist
Peter Lemarc signerar gitarren som auktionrades ut för cirka 10 000 kronor. Pengarna gick till Carin Ahlanders kamp för att rädda sitt liv. Foto: DAN SKAVHELLEN, Rock mot cancer HjoPeter Lemarc signerar gitarren som auktionrades ut för cirka 10 000 kronor. Pengarna gick till Carin Ahlanders kamp för att rädda sitt liv. Foto: DAN SKAVHELLEN, Rock mot cancer Hjo
Peter Lemarc signerar gitarren som auktionrades ut för cirka 10 000 kronor. Pengarna gick till Carin Ahlanders kamp för att rädda sitt liv. Foto: DAN SKAVHELLEN, Rock mot cancer Hjo

Carin kämpar för sitt liv – kan räddas utomlands

Publicerad

Carin  Ahlander drabbades av en cancerform som inte går att operera i Sverige.

Däremot kan ett sjukhus i London utföra den till en kostnad för 800 000 kronor.

Sedan i januari har tvåbarnsmamman från Hjo och hennes anhöriga samlat in pengar till operationen.

– Jag håller andan nu, det känns som att vi kan klara det här, säger Carin som i väntan på Londonresan genomgår extremt starka cellgiftsbehandlingar.

Det var i december som 39-åriga Carin fick mardrömsbeskedet av läkarna.

"Du har en lungcancer som vi inte kan bota. Du har mellan ett och två år kvar att leva", löd domen.

Men Carin vägrade ge upp och fick snabbt klart för sig att det på vissa privatsjukhus utomlands görs ett ingrepp där man ångar bort tumörerna. Men priset är högt. 800 000 kronor kostra det, pengar som inte Carin och hennes anhöriga har.

"Kill Carins cancer"

Så de startade insamlingen "Kill Carins cancer" och många, många, har redan hjälpt Carin genom att sätta in en slant.

Just nu finns det 650 000 kronor på kontot.

– Jag känner en sådan otrolig tacksamhet mot så många som skänkt pengar eller hjälpt till på annat sätt. Det känns som att hela min stad Hjo står bakom oss. Det finns så många här som engagerat sig och många andra också. Jag har så många att tacka...

– Men vi är inte i mål ännu, slutspurten återstår.

Målet har hela tiden att kunna genomföra operationen till sommaren och det kan bli så. Förutsättningen är att ytterligare 150 000 kronor skänks till kontot.

– Det tar ungefär en månad från det att vi beställer en operation till att den kan genomföras. Vi har fortlöpande kontakt med personal på Royal Brompton Hospital i London.

Risk för hjärtstopp

I väntan på resan till London genomgår Carin mycket svåra livsuppehållande behandlingar med cellgifter. På fredag är det dags igen.

– Det är en extremt ovanlig och aggressiv form av lungcancer jag har, leiomyosarkom. När jag får mina cellgifter övervakas jag av tre läkare efterson det är stor risk för att hjärtat kan stanna de första femton minuterna.

– Men jag har bestämt mig för att jag vill leva vidare. Att få se mina barn växa upp, umgås med min man, uppleva fler underbara vårdagar.

Carin är väldigt svag fysiskt.

– Men jag är stark psykiskt och jag har bestämt mig: vi ska klara det här!

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

 

Många som har stöttat

Väldigt många har hjälpt Carin Ahlander i kampen. Allt från små barn som tillverkat armband och sålt för några kronor eller tömt sina spargrisar till privatpersoner som skänkt femsiffriga belopp. Ett antal företag har också bidragit. Likaså kulturpersonligheter som arrangerat tillställningar där överskottet gått rakt in på Carins konto.

Entreprenören Bert Karlsson har skänkt pengar. En annan västsvensk profil, Peter Lemarc, skänkte en signerad gitarr till "Rock mot Cancer i Hjo" som auktionerade ut dyrgripen och satte in pengarna på "Kill Carins Cancer".

Du som vill hjälpa hittar all information på  Carins Facebooksida eller på sajten gogetfunding.com/kill-carins-cancer.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER