Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cancersjuke Rickard kämpar – mot vården

En på miljonen. Cancersjuke Rickard Allzén har en mycket ovanlig cancer i bukhålan. När Sahlgrenska vägrade honom både vård och remiss till operation fick han strida för sin sak och lyckades till slut få operation tack vare en privat sjukförsäkring. ”Jag är ensamstående förälder och operationen har förlängt mitt liv med några viktiga år tillsammans med Elin”, säger han och kramar om sin 12-åriga dotter.
Foto: Lennart Rehnman

ROMELANDA. Rickard Allzén, 44, drabbades av en väldigt ovanlig cancer i bukhålan.

Det enda han erbjöds på Sahlgrenska var vård i livets slutskede. Och de vägrade skriva remiss till Uppsala där en av världens främsta specialister kunde operera honom.

– Tack vare att jag hade en privat sjukförsäkring fick jag till slut operationen. Jag är ensamstående förälder och den har förlängt mitt liv med några viktiga år tillsammans med min 12-åriga dotter Elin.

Har du drabbats av felaktigheter i vården? Tipsa oss!

Tidigare i veckan berättade Rickard Allzén, 44, i SVT:s Debatt om sin tuffa kamp mot cancern. Det var i februari 2012 som Rickard Allzén, 44-årig lärare från Häljeröd utanför Romelanda, insjuknade under en tjänsteresa i Sydafrika. Läkaren där konstaterade att han hade cancer, dessutom en extremt ovanlig sådan.

– Ja, den här cancertypen i bukhålan drabbar bara en på miljonen. Läkaren, som hade sökt på nätet sa ”Du har tur som bor i Sverige för där finns en av världens främsta specialister som kan operera dig”.

Men när Rickard kom hem fick han av Sahlgrenska chockbeskedet att de bara kunde erbjuda honom vård i livets slutskede, ingen behandling alls.

– Tack vare läkaren i Sydafrika visste jag att i Uppsala fanns specialistkompetens som kunde hjälpa mig och operera den här typen av cancer. Men Sahlgrenska vägrade skriva en remiss dit, säger 44-årige Romelandabon uppgivet.

Tog strid

Rickard gav sig inte utan tog strid för sin sak och till slut fick han sin remiss och åkte till Uppsala.

Då kom nästa dråpslag - remissen gällde bara undersökning inte operation.

– Men jag hade trots allt tur i oturen. För specialistteamet uppe i Uppsala hade tröttnat på den dåliga offentliga vården och på att se människor dö för att de inte fick vård i tid. Så de startade en privat klinik.

Rickard hade en bilverkstad, innan han blev sjuk och som egen företagare hade han tecknat en privat sjukförsäkring. Tack vare den kunde han äntligen få sin operation.

– Operationen har betytt oerhört mycket för mig, utan den hade jag inte varit i livet i dag. Den har förlängt mitt liv med minst två år, och det är mycket viktiga år för mig som är ensamstående förälder till min dotter Elin som bara är tolv.

Kunde upptäckts 2009

Rickard är väldigt kritisk till att han inte fick en akut remiss direkt till operation i Uppsala i stället för att tvingas strida, kämpa och vänta i ett halvår, månader som i hans situation kändes som en evighet.

– Hade jag fått operation direkt hade mina förutsättningar sett helt annorlunda ut. Den hann ju växa en hel del under det halvåret.

En annan sak som gör Rickard både ledsen och upprörd är att cancern kunde ha upptäckts redan 2009.

– Då magnetröntgade jag mig för diskbråck. Tre år senare när jag insjuknat beställdes dessa röntgenplåtar upp och på dem kunde man redan då tydligt se cancern. Varför uppmärksammade ingen det då, det skulle ha betytt så mycket för mig.

Vägrar ge upp

För Rickard är varje månad betydelsefull för Elins skull.

– Ja, för hennes skull är det viktigt att jag hänger kvar, så är det. Och för hennes skull försöker jag också hålla humöret uppe.

Dessutom vägrar han ge upp. För nu har ett nytt hopp tänts hos Rickard om att bli frisk, bara han kan övertyga läkarna.

– Jag hoppas på en transplantation där jag kan byta ut min tunntarm mot en frisk och därigenom kanske få bort cancern. Men tyvärr har läkarna på Sahlgrenska hittills sagt att de inte gör transplantationer när man har cancer. Men tidigare har de ju gjort det på till exempel Martha Ehlin, som fick fem nya organ och nu är helt frisk, säger en 44-årig ensamstående pappa som vägrar ge upp.

GT har under helgen varit i kontakt med pressinformatören på Sahlgrenska som dock inte kunnat ge någon kommentar.