Linda Sandgren tillsammans med dottern Kellie. Foto: PrivatLinda Sandgren tillsammans med dottern Kellie. Foto: Privat
Linda Sandgren tillsammans med dottern Kellie. Foto: Privat
Linda Sandgren med Kellie och lillebrodern Vincent. Foto: PrivatLinda Sandgren med Kellie och lillebrodern Vincent. Foto: Privat
Linda Sandgren med Kellie och lillebrodern Vincent. Foto: Privat
Överläkare Karin Mellgren.Överläkare Karin Mellgren.
Överläkare Karin Mellgren.

Cancersjuka Kellie, 2, hotas av platsbrist

Publicerad

På Drottnings Silvias barnsjukhus är situationen allvarlig när det kommer till platser för cancersjuka barn.

Kellie, 2, är en av de som riskerar att drabbas av platsbristen.

– Det här är inget vi är nöjda med naturligtvis, säger Karin Mellgren, överläkare och sektionschef på barncancercentrum i Drottnings Silvias barnsjukhus.

Den 11 september förra året fick Linda Sandgren och Torbjörn Johansson ett besked om att deras tvååriga dotter, Kellie, har leukemi.

När GT ringer upp Linda Sandgren berättar hon att de nyligen har avslutat det intensiva blocket då Kellie fått flera olika mediciner och behandlats som mest intensivt sedan beskedet kom.

SVT har tidigare rapporterat om Drottning Silvias barnsjukhus som blir allt mer ansträngd och tajt på platser. Cancersjuka barn blir utan rum och får ibland hjälp av personal de inte känner till sedan innan.

"Vi märkte att de inte var speciallister på Kellies sjukdom"

Linda Sandgren berättar att de i början inte kände av att det var platsbrist på sjukhuset - men att Kellie längre fram fick ligga på hjärtavdelningen för att det inte fanns plats på den "rätta" avdelningen.

– Just då var vi glada att vi fick ett rum. Vi märkte att de inte var speciallister på Kellies sjukdom. Det var inte samma rutiner och ibland fick de springa över till den andra avdelningen för att hämta hjälp av annan personal. Man märkte att det brast där, berättar Linda Sandgren.

Enligt Karin Mellgren, överläkare och sektionschef på barncancercentrum i Drottning Silvias barnsjukhus är platsbristen inte något nytt.

Under en lång period har personalen lyft frågan om fler vårdrum vid flertalet gånger utan att ha fått gehör på det.

– Det här är inget vi är nöjda med naturligtvis. Det är ju inte bra för våra patienter. Vi hade behövt fler fysiska vårdrum och mer personal, säger hon.

Ingen enkel lösning

Hon tillägger att lösningen på problemet inte har någon enkel lösning, då några planer för utbygge inte finns än så länge. Men ett första steg kan enligt Lena Mellgren vara att öka personalstaben under helgerna, då färre patienter generellt tas in på grund av att det inte finns tillräckligt med personal.

– Jag har full förståelse för att föräldrarna tycker att det här är besvärligt, för det här är ju små barn som är beroende av att träffa personal som de känner sig trygga med. Det är naturligtvis jättebesvärligt för en tvååring att träffa på personer de aldrig träffat tidigare som ska ta prover på dem, säger hon.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER