Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Initiativet: Sjuka Hugo, 1, får vård hemma i krisen

Riskgrupperna som drabbas hårdast av coronaviruset.
Föräldrarna Sara Helin och Pernilla Andreasson tillsammans med sonen Hugo.Foto: Privat
Hugo efter operationen av hjärntumören.Foto: PRIVAT
I sommar ska Hugo fylla två år.Foto: PRIVAT

Vårdpersonal från Sahlgrenska gör nu hembesök hos barn som drabbats av cancer.

På så vis slipper de sjuka barnen utsättas för smitta på sjukhuset – vilket är av yttersta vikt i coronakrisen.

– Hugo är definitivt i riskgruppen, så det är skönt att vi kan vara hemma så mycket som möjligt, säger Sara Helin, vars son Hugo, 1, drabbats av hjärntumör och genomgår tuffa cellgiftsbehandlingar.

Hugo, 1, befinner sig mitt uppe i en period av många cytostatikabehandlingar. De tuffa behandlingarna gör att hans immunförsvar blir nedsatt. Därför är det extra tacksamt för föräldrarna Sara Helin och Pernilla Andreasson i Landvetter att vården kan komma hem till dem i stället för tvärtom. I tisdags kom Sahlgrenskas ”mobila team” på besök.

– Det är ju jätteskönt att slippa åka in varje vecka. Nu kom de hem till oss med ryggsäckar och bärbar dator och så hängde vi upp droppåsen på en galge. Det tog bara omkring 20 minuter innan det var klart, säger Sara och fortsätter:

– Vi som familj har bara positivt att säga om det – speciellt nu i coronatider. I och med att Hugo haft en hjärntumör tidigare och stött på andra komplikationer så har han syrgas när han sover i hemmet. Så han är definitivt i riskgruppen.

”Nere och vänder i graven”

Hugo föddes i augusti 2018, i december samma år hittade läkarna en stor tumör i hans hjärna och Hugo akutopererades. Året som följde därefter var oviss, och mammorna Pernilla och Sara var nära att förlora sin son flera gånger.

– Han är nere och vänder i graven tre gånger under de sex månader som följde efter operationen, har Pernilla tidigare berättat.

Men i januari i fjol ansågs Hugo stark nog för att påbörja sin cellgiftsbehandling, vilken nu alltså underlättas tack vare Sahlgrenskas mobila team.

I januari i fjol ansågs Hugo stark nog för att påbörja sin cellgiftsbehandling.Foto: PRIVAT

Stort intresse

Det är Barncancercentrum vid Sahlgrenska som har startat pilotprojektet med hembesök hos cancersjuka barn, vilket Barncancerfonden tidigare uppmärksammat. Det ”mobila teamet”, som är finansierat av Västra Götalandsregionen, var på gång redan innan coronapandemins utbrott – men startade upp tidigare än planerat på grund av virusets utbredning.

Och intresset har varit enormt.

– Tanken var att börja i liten skala med en patient om dagen och sedan utöka. Men i måndags träffade vi sju patienter, på tisdagen fem och så har det rullat på, säger Pelle Lindström, vårdenhetschef dagvård på Barncancerenheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Barncancerfonden.

Anders W. Jonsson (C) om att kommuner tar beslut som går utanför vad lagen möjliggör.

LÄS MER: Sjukdomarna som gör coronasmittan farligare