Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cancersjuka Annicas dröm blir verklighet

Efter cancerdiagnosen trodde Annica och Kristian Thimberg att deras badrumsdröm aldrig skulle bli av. Men med hjälp av vänner, familj och lokala företagare, är den snart verklighet.
Foto: Privat
Kristian och Annica Thimbergs vänner har gått man ur huse för att skapa dödssjuka Annicas drömbadrum.
Foto: Privat
Nu återstår bara en knapp månad innan familjen Thimberg kan njuta av sitt nya badrum. Från vänster: Elias, Annica, Samuel, Kristian och Gabriel Thimberg.
Foto: Studio Thorén

För tre år sedan fick trebarnsmamman Annica Thimberg mardrömsbeskedet: hon lider av obotlig hudcancer.

Nu har vänner, familj och lokala företagare gjort allt för att uppfylla hennes badrumsdröm. Och ett rum förknippat med död, har blivit ett rum fyllt av kärlek.

– När jag tänker på allt de har gjort för mig vill jag bara grina, säger Annica Thimberg.

Ett födelsemärke på Annica Thimbergs rygg visade sig vara Malignt melanom – hudcancer. Sjukdomen hade spridit sig in i kroppen, och hösten 2013 fick Annica mardrömsbeskedet: cancern var obotlig.

Det fruktansvärda beskedet slog undan benen för Annica och hennes man Kristian. De hade precis fått sitt tredje barn, och hade planer och drömmar som alla andra i deras livssituation. Det handlade om stora drömmar, och om små.

– Precis innan jag fick cancerbeskedet hade vi påbörjat en badrumsrenovering. Allt var utrivet och vi hade köpt ett bubbelbadkar som vi skulle sitta i med våra barn och skåla in det nya året. Det var planen, berättar Annica.

Men den planen, precis som många andra, fick läggas på is. Och när dörren till badrummet stängdes igen trodde Annica aldrig att den skulle öppnas igen.

– Badrumsdrömmen hörde ihop med livet innan cancern. Den stängda dörren och det inplastade badkaret i garaget, blev symboler för sjukdomen. För allt som aldrig skulle bli av, säger hon.

Många ville hjälpa

Rakel Thimberg är Annicas svärmor, och många av Annicas och Kristians vänner hörde av sig till henne för att fråga om det inte fanns något de kunde hjälpa till med – vad som helst.

Rakel och Annicas vän, Johanna Toftby, startade en Facebook-grupp, "Hjärte-Hjälparna", för att ta tillvara på all välvilja. Och där väcktes tanken om att förverkliga den krossade badrumsdrömmen. Gensvaret blev enormt.

– Alla möjliga människor började höra av sig. Hälften av dem har jag ingen aning om vilka de är. Det var vanliga privatpersoner, men även hantverkare av alla de slag. Elektriker, rörläggare, kakelsättare... berättar Rakel.

Kjell Klason, en pensionerad byggmästare och god vän till familjen Thimberg, tog på sig att arbetsleda renoveringen. Och med hjälp av Johanna, som driver en populär blogg, lyckades man även samla in en hel del pengar.

Kärlek i varje kakelplatta

– Man kan tycka att ett badrum bara är något materiellt, men i det här fallet är det är så mycket mer. Att sjunka ner i ett bubbelbadkar, hela familjen, ger dem en chans att får vara tillsammans och njuta lite grann, mitt i allt det hemska. Alla sådana små stunder för familjen är jätteviktiga, säger Rakel.

Badrumsrenoveringen har pågått i ett halvår och inom en månad beräknas arbetet vara klart. Och Annicas tacksamhet gentemot alla som hjälpt till med att förverkliga hennes och Kristians dröm, känner inga gränser.

– Varje gång jag går förbi badrumsdörren i dag så gråter jag. Innan fanns det bara cancer därinnanför, men nu rymmer det så oerhört mycket kärlek. Den sitter i varje kakelplatta, säger hon.

Följ Annicas kamp mot cancern på johannatoftby.se, där Annica gästbloggar.