Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cancersjuka Annica hånas på internet

Johanna Toftbys vän Annica Thimberg kämpar varje dag mot sin livshotande cancer.
Foto: Privat
Annica och maken Kristian Thimberg.
Foto: Privat

Trebarnsmamman Annica Thimberg, 35, lider av cancer och kämpar varje dag mot den livshotande sjukdomen.

På nätet får hon stor stöttning, men har samtidigt tvingats ta emot elaka kommentarer – något som vännen och bloggaren Johanna Toftby reagerar kraftigt på.

– Det var någon som skrev fruktansvärda kommentarer om att hon utnyttjar och vill göra sig känd på sin cancer. Det är för jävligt, säger Johanna Toftby.

Det har gått tre år sedan Annica Thimberg från Skövde fick mardrömsbeskedet att hon drabbats av obotlig cancer. Födelsemärket på ryggen var malignt melanon – hudcancer – och livet vändes upp och ner.

Annica har valt att vara öppen med sin sjukdom och är en förebild för väldigt många. Bloggaren Johanna Toftby har gjort flera inlägg om sin väns kamp mot cancern och själv gästbloggar Annica Thimberg ibland på sidan.

– Det krävs enormt mycket styrka för att göra det och hon har inspirerat tusentals. Hon berör och gör skillnad. Det är därför jag blir helt vansinnig över det här, säger Johanna Toftby.

Utsätts för hat

För några dagar sedan skrev hon på sin blogg vad vännen utsatts för, om elaka kommentarer i ett Facebookinlägg som Annica Thimberg fått ta emot.

"På Annicas Facebook dök det plötsligt upp ett långt inlägg om att hon minsann skulle ha behandlat andra illa, att hon skulle göra karriär på sin sjukdom. Professionellt cancersjuk… det är inte någon titel som särskilt många lär vilja ha", skriver Johanna Toftby.


LÄS MER: Cancersjuka Annica sprang för 256 liv


Hon är förbannad.

– Det var någon som skrev fruktansvärda kommentarer om att hon utnyttjar och vill göra sig känd på sin cancer. Det är för jävligt. Gör man en sådan grej måste man vara helt galen. Det är en sådan fruktansvärd ilska och bitterhet och det måste vara en person som inte mår bra, säger hon.


LÄS MER: Trebarnsmamman Annicas dröm blir verklighet


Nyligen var läget kritiskt för Annica Thimberg. Tre kirurger sa åt henne att det inte gick att operera den tumör som växt, men en fjärde – en riktig hjälte – räddade hennes liv.

"Kommer kommentarer efteråt"

– Så kommer det kommentarer efteråt. Jag kan inte förstå det. Det var därför jag satt och vände och vred mig i några timmar när jag skrev inlägget, säger Johanna Toftby, som på bloggen skriver:

"Hon behöver all sin energi, och all kraft hon får från snälla människor, till sin riktiga kamp mot sjukdomen utan att behöva slösa bort den på dumheter. Då är det bättre att jag blir arg åt henne och ledsen åt henne och får påminna om att hon inte velat bli känd genom att ha cancer. Ingen vettig människa kan vilja det."

Annica Thimberg har gett sitt godkännande till publiceringen av texten och bilderna.