Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cancerpatient dog efter läkarnas miss

Antalet inkomna cancerfall i Sverige under 2020 var 3000 till 4000 färre än 2019.
Läkare på Kungälvs sjukhus missade att en cancerpatient fick ett tarmstopp under en operation.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Jacob Wulfsberg, chefsläkare på Kungälvs sjukhus menar att det inträffat en mycket beklaglig och tragisk händelse.
Foto: PRESSBILD

Cancerpatienten kräktes under operationen och maginnehållet hamnade i lungorna.

Två dagar senare dog patienten.

Enligt sjukhuset var det brist på kommunikation mellan läkarna som kan ha bidragit till dödsfallet.

– Det är en mycket beklaglig och tragisk händelse, säger säger Jacob Wulfsberg, chefläkare på Kungälvs sjukhus.

Patienten hade tidigare opererats för tjocktarmscancer.

Fem dagar senare behövde personen opereras på nytt efter att det uppstått en sårruptur, det vill säga att såret spricker upp innan det läkt ordentligt. 

Under operationen skedde en kommunikationsmiss mellan läkarna kring att det skett ett tarmstopp under operationens gång – ett allvarligt tillstånd som kräver snabb behandling. 

– Det är tyvärr så att informationen inte har nått fram hela vägen, att det fanns vätska och innehåll i magen. I detta fall skulle man gjort en nedsövning på ett speciellt sätt, vilket innebär att man ska skulle haft en slang i magsäcken som hade tömt magsäcken på innehåll, säger Jacob Wulfsberg, chefläkare på Kungälvs sjukhus. 

Patient avled två dagar senare

Missen resulterade i att patienten, vid nedsövningen, kräktes så att maginnehållet hamnade i lungorna. Efter operationen fick patienten respiratorvård, men avled bara två dagar senare. 

– Det är en mycket beklaglig händelse som har inträffat och vi har arbetat med analyser och utredningar tillsammans med alla medarbetare för att undvika att något liknande ska inträffa igen, säger Jacob Wulfsberg. 

Efter att händelsen inträffat i juli i fjol lades händelsen in i ett avvikelsesystem och under hösten har Kungälvs sjukhus arbetat med fördjupade händelseanalyser. Den 22 december samlades alla medarbetare och det skrevs en lex Maria-anmälan. 

Se också:

Var tredje person som lever i Sverige i dag kommer att drabbas av cancer under sin livstid. Men vad är egentligen cancer?