Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cancern krossade Emmas mammadröm

Emma Härnqvist, 30, fick livmoderhalscancer när hon var 27 och fick operera bort livmodern. Nu har hon accepterat ett liv utan egna barn. Foto: Privat
Emma Härnqvist drabbades av en aggressiv form av livmoderhalscancer. Nu är hon cancerfri sedan två år tillbaka. Foto: Privat
Emma Härnqvist berättar om sina erfarenheter av cancer på sin blogg och även på Instagram. "Jag vill dela med mig för att hjälpa andra" säger hon. Foto: Privat
Emma och hennes sambo har nu valt ett liv utan egna gemensamma barn. Foto: Privat

Emma Härnqvist var 27 år och ville bilda familj.

Men drömmarna krossades av ett tufft besked: "Du har aggressiv livmoderhalscancer." 

– Jag har gått igenom en sjuhelvetes livskris, men nu är jag jättenöjd med tillvaron, säger hon.

Istället för planerna på egna barn gläds Emma åt väninnorna som "skaffar barn på löpande band".

Emma Härnqvist från Ulricehamn bodde med sin sambo på Malta. Hon var 27 år och tjänstledig från jobbet för att kunna vara bosatt en period i ett soligt land. 

Hon fick oförklarliga humörsvängningar och blödningar, och sökte hjälp hos läkare som gav henne ett tufft besked: "Du har livmoderhalscancer och måste ta bort livmodern".

– Det var en chock, både för mig och min sambo eftersom vi planerade att bilda familj, berättar Emma.

Hon åkte hem till Sverige och hamnade hos specialistläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Där konstaterades att tumören var aggressiv och inte kunde opereras.

Opererade bort livmodern

Efter en framgångsrik behandling med cellgifter opererades bland annat livmoder och äggledare bort. Sedan blev det strålning och ytterligare cellgifter.

Hon förklarades fri från cancern och började arbeta igen. Men efter ett par månader drabbades Emma av en depression och sjukskrevs.

– Under sjukdomstiden hade jag bara fokus på det som var positivt, något jag valde för att orka kämpa. Det handlade om överlevnad och jag lyssnade bara på positiva besked. Livet var inrutat med behandlingar och undersökningar, säger Emma och förklarar att det var efteråt smällen kom:

– Då kom det här med att börja leva igen. Vad skulle jag göra ?

Hon fick hjälp av en terapeut och sjukskrevs ett halvår. Hon bearbetade, och lärde sig acceptera, det hon gått igenom. Och så började hon att blogga och instagramma.

"En sjuhelvetes livskris"

– Det blev viktigt att dela med mig ärligt och öppet om mina erfarenheter. Jag vill visa att man kan gå igenom en sjuhelvetes livskris och ändå må bra efteråt. Jag hoppas kunna hjälpa andra genom att berätta.

Nu fyller Emma snart 30 år. Flera av väninnorna skaffar barn "på löpande band" berättar hon. Själv har hon fattat ett livsbeslut som inte innefattar egna barn.

– Det är förstås en stor sorg att inte kunna få barn. Men jag och min sambo väljer att se det vi har istället för det vi inte har. Våra planer är att bara ta hand om varandra. Därför tänker vi inte gå vidare med adoption eller liknande. Vi är väldigt nöjda med tillvaron, säger hon.

Gläds åt vännernas barn

Emma förklarar att hon ändå får en naturlig närhet till barn genom bland annat sina väninnor.

– Jag är väldigt glad att jag har ett par nära vänner där jag fått vara med och ta del av deras graviditeter och får glädjas över deras barn. Det känns väldigt bra, säger hon.

Den här veckan berättar Emma Härnqvist sin historia på Ung cancers instagramkonto. Ung cancer stöttar unga vuxna som lever med eller nära cancer. 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!