Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cancerläkarna slog larm om långa köer

GÖTEBORG. I december fick 57 cancerläkare på Sahlgrenska nog och slog larm.

En av dem var överläkare Ulrika Stierner och hon förstår cancersjuka Lina Baldenäs upprördhet över den långa väntetiden på operation.

- Det är orimligt att i den väldigt sårbara situationen få veta att det är lång väntetid. Klart man blir förtvivlad, säger hon.

Onkologerna på Sahlgrenska menade i sitt upprop till den politiska ledningen i Västra Götaland att de nationella riktlinjerna för cancervården inte kunde följas i regionen.

- Tack vare nya läkemedel lever patienterna längre och längre och de blir alltså fler. Men vi blir inte fler och det är många som slutat på grund av den höga arbetsbelastningen. Vi far illa av att inte kunna behandla och träffa våra patienter så ofta som vi borde, säger Ulrika Stierner, överläkare på onkologen.

Brist på sköterskor

En av anledningarna till att läkarna inte kan använda sin tid mer effektivt anser Ulrika Stierner beror på brist på sjuksköterskor och dåligt it-stöd.

- Om man lägger ihop allt som en patient får vänta på, tid för röntgen, väntan på patologisvar och väntan på röntgen så adderar det sig. Danskarna har lyckats lösa detta genom att ha ett paket med tio förberedda och tidsplanerade åtgärder, typ som att rulla ut röda mattan. Det har visat sig fungera och man har lyckats korta väntetiderna, säger hon.

Hoppfull

Men Ulrika Stierner är ändå hoppfull om att det även i Sverige ska bli en förbättrad situation för cancerpatienterna.

- Det här är en stor fråga som berör många. Alla har ju, även om de inte är drabbade själva, någon man känner som har eller har haft cancer.

Tror du den kaotiska situationen kommer att återupprepas nästa sommar?

- Förhoppningsvis inte efter den här debatten. På Sahlgrenska vill man säkert inte hamna på löpsedlarna igen och dessutom är det ju valår i år, säger hon.