Cancerkampen blev till en fotoutställning

Philippa och Natasha Davin har i helgen en utställning som heter "You can borrow my body but never take my soul".
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Förra hösten fick Natasha Davin veta att hon har cancer. Då började systrarna från Landvetters gemensamma kamp mot sjukdomen. Nu ställer de ut bilder från den tuffa tiden för att samla in pengar till cancerforskning.

– Natasha bad mig att börja dokumentera hennes sjukdomsförlopp. Först mest för att kunna bearbeta och förstå vad som hänt, säger Philippa Davin.

Cancerbeskedet förändrade Natasha Davins liv i grunden. Från att ha levt ett väldig aktivt liv med studier på Chalmers och en planerad flytt till Schweiz, till att leva i stort sett isolerad på grund av infektionsriskerna efter cellgiftsbehandlingarna.

– Jag kunde inte äta vad jag ville, Jag kunde inte heller kramas och var helt enkelt ganska isolerad, säger Natasha Davin.

Natashas syster Philippa Davin är utbildad fotograf och när Natascha började tappa håret bad hon sin syster att börja fota henne. Och det är de fotografierna som nu ställs ut på Brewhouse i helgen.

– Vi vill berätta Natashas historia. Det är många som inte vill prata om cancer och annat som är jobbigt. Det här är en väldigt naken skildring av sjukdomen, säger Philippa Davin.

Ideell förening

Systrarna har även skapat en egen ideell förening som heter "Vår kamp mot cancer". Föreningen består av familjemedlemmar och vänner till systrarna. Philippa Davin lider även hon av en jobbig sjukdom– en nervsjukdom som heter fibromyalgi.

– Det här projektet har gett oss något annat att fokusera på och det har gett oss styrka. Dessutom har vi fått enormt mycket stöttning som gör att man orkar fortsätta trots att man inte mår bra, säger Natasha Davin.

Av över 2000 tagna foton är det 25 stycken som visas upp på utställningen. Och just nu vet inte systrarna vad som kommer hända med projektet efter utställningen.

– Vi har fokuserat på utställningen nu, men det är klart att det skulle vara kul att fortsätta på något sätt, säger Natasha Davin.

Systrarnas utställning

På lördag och söndag nu i helgen kan man besöka systrarnas utställning " You can borrow my body but never take my soul" på Brewhouse i Göteborg. Målet med utställningen är att samla in pengar till blodcancerfonden och till forskning inom äggstockscancer. 100 % av alla pengar som skänks går direkt till fonden och till forskningen. Man kan även skänka pengar till systrarnas projekt via deras hemsida: www.varkampmotcancer.se

Lymfom

x Kallas även för lymfkörtelcancer och drabbar nästan 2000 personer per år i Sverige.

x Vanligast symptomet är svullna lymfkörtlar i kroppen.

x Drabbar vanligtvis personer över 60 år, men även yngre kan drabbas.

x Lymfom behandlas oftast med cellgifter och strålning.

x De flesta som får cancerformen blir friska efter behandling.

Källa: Vårdguiden