Philippa och Natasha Davin har i helgen en utställning som heter "You can borrow my body but never take my soul". Foto: Anders Ylander
Philippa och Natasha Davin har i helgen en utställning som heter "You can borrow my body but never take my soul".  Foto: Anders Ylander

Cancerkampen blev till en fotoutställning

Publicerad

GÖTEBORG. Förra hösten fick Natasha Davin veta att hon har cancer. Då började systrarna från Landvetters gemensamma kamp mot sjukdomen. Nu ställer de ut bilder från den tuffa tiden för att samla in pengar till cancerforskning.

– Natasha bad mig att börja dokumentera hennes sjukdomsförlopp. Först mest för att kunna bearbeta och förstå vad som hänt, säger Philippa Davin.

Cancerbeskedet förändrade Natasha Davins liv i grunden. Från att ha levt ett väldig aktivt liv med studier på Chalmers och en planerad flytt till Schweiz, till att leva i stort sett isolerad på grund av infektionsriskerna efter cellgiftsbehandlingarna.

– Jag kunde inte äta vad jag ville, Jag kunde inte heller kramas och var helt enkelt ganska isolerad, säger Natasha Davin.

Natashas syster Philippa Davin är utbildad fotograf och när Natascha började tappa håret bad hon sin syster att börja fota henne. Och det är de fotografierna som nu ställs ut på Brewhouse i helgen.

– Vi vill berätta Natashas historia. Det är många som inte vill prata om cancer och annat som är jobbigt. Det här är en väldigt naken skildring av sjukdomen, säger Philippa Davin.

Ideell förening

Systrarna har även skapat en egen ideell förening som heter "Vår kamp mot cancer". Föreningen består av familjemedlemmar och vänner till systrarna. Philippa Davin lider även hon av en jobbig sjukdom– en nervsjukdom som heter fibromyalgi.

– Det här projektet har gett oss något annat att fokusera på och det har gett oss styrka. Dessutom har vi fått enormt mycket stöttning som gör att man orkar fortsätta trots att man inte mår bra, säger Natasha Davin.

Av över 2000 tagna foton är det 25 stycken som visas upp på utställningen. Och just nu vet inte systrarna vad som kommer hända med projektet efter utställningen.

– Vi har fokuserat på utställningen nu, men det är klart att det skulle vara kul att fortsätta på något sätt, säger Natasha Davin.

Axel Brantemo
Axel Brantemo

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER