Natasha Davin drabbades av cancer hösten 2013. Foto: PrivatNatasha Davin drabbades av cancer hösten 2013. Foto: Privat
Natasha Davin drabbades av cancer hösten 2013.  Foto: Privat
Hon fick veta att cellgiftsbehandlingarna riskerade att göra henne steril. "Det beskedet var just då värre än cancerbeskedet jag hade fått tidigare. De sa att det bästa var att plocka ut ägg som en backup-plan.", säger Natasha. Foto: PrivatHon fick veta att cellgiftsbehandlingarna riskerade att göra henne steril. "Det beskedet var just då värre än cancerbeskedet jag hade fått tidigare. De sa att det bästa var att plocka ut ägg som en backup-plan.", säger Natasha. Foto: Privat
Hon fick veta att cellgiftsbehandlingarna riskerade att göra henne steril. "Det beskedet var just då värre än cancerbeskedet jag hade fått tidigare. De sa att det bästa var att plocka ut ägg som en backup-plan.", säger Natasha.  Foto: Privat
Hormonbehandlingen gick bra - nu har hon tio nedfrysta ägg som hon kan använda om farhågorna besannas. Foto: PrivatHormonbehandlingen gick bra - nu har hon tio nedfrysta ägg som hon kan använda om farhågorna besannas. Foto: Privat
Hormonbehandlingen gick bra - nu har hon tio nedfrysta ägg som hon kan använda om farhågorna besannas.  Foto: Privat
Natasha Davin har inte fått något återfall sedan hon fick sin cancerdiagnos för två och ett halvt år sedan. Foto: PrivatNatasha Davin har inte fått något återfall sedan hon fick sin cancerdiagnos för två och ett halvt år sedan. Foto: Privat
Natasha Davin har inte fått något återfall sedan hon fick sin cancerdiagnos för två och ett halvt år sedan.  Foto: Privat

Cancer riskerar göra Natasha, 26, barnlös

Publicerad

Cancersjuka Natasha Davin, 26, riskerar att hamna i klimakteriet före 30 års ålder.

Hela hösten har hon kämpat för att hålla barndrömmen vid liv.

Trots att det under perioder har känts nattsvart blickar hon nu med tillförsikt mot framtiden.

– Det har varit fruktansvärt jobbigt. Men nu känner jag hopp.

Det var i september 2013 som cancerdiagnosen slog ner som en bomb i Natasha Davins liv; Non Hodgkins lymfom, en cancerform som utvecklas i lymfsystemet.

– Jag var i chock. Det var väldigt svårt att förstå vad som hände. Men det var också en krigarinställning. Jag gick in i ett mode och tänkte: "Nu ska jag klara av det här" och då var det bara fokus på det.

Hon fick veta att cellgifterna kunde göra henne steril. Men läkaren bedömde hennes situation som så kritisk att det var uteslutet att vänta. Under det kommande halvåret genomgick hon en cellgiftsbehandling var tredje vecka - det var en oerhört tuff tid.

– Sedan dess har jag inte fått något återfall. Det är så otroligt skönt.

"Du har inte den lyxen"

Snart kom nästa smäll.

– Från andra som varit sjuka fick jag reda på att det fanns en ökad risk att komma i klimakteriet innan 30. Då blev jag jätteorolig.

Natasha Davin kontaktade Sahlgrenska sjukhuset och fick träffa en expert på reproduktionsmedicin. Och mycket riktigt:

– Hon sa att det fanns en stor risk att jag skulle komma i klimakteriet i mycket ung ålder. Hon sa: "Gå inte och vänta på att skaffa barn om du träffar någon. Du har inte den lyxen".

Natasha tillägger:

– Det beskedet var just då värre än cancerbeskedet jag hade fått tidigare. De sa att det bästa var att plocka ut ägg som en backup-plan.

"En dröm att få barn"

I höstas inledde Natasha Davin den första av vad som skulle bli två behandlingar. Äggen plockas ut och fryses ned för senare användning.

– Det var jättetufft. Jag körde en månads behandling, sen en paus på en och halv månad och så en månad till av behandling. Man mår inte fysiskt dåligt men det påverkar livsglädjen och din psykiska hälsa överhuvudtaget.

Den första behandlingen gav inte önskat resultat, men den andra gick betydligt bättre. Nu har Natasha Davin tio infrysta ägg som hon kan använda om farhågorna besannas - att hon skulle bli steril.

I bästa fall kan hon få barn på naturlig väg. Men i nuläget är det inte aktuellt.

– Jag har ingen partner just nu. Jag har precis bytt stad och börjat på en ny utbildning. Det är en underliggande stress att jag hade kunnat få barn i dag om jag hade haft en pojkvän.

Själv har hon tre systrar - att få en stor familj har varit en livslång önskan.

– Jag har alltid varit väldigt barnkär. Det är en dröm för mig att få många barn. Det är en enorm trygghet att veta att jag har den möjligheten nu. Jag känner ett helt annat lugn.

Här kan du läsa om ett fotoprojekt som Natasha Davin genomförde med sin syster, som GT tidigare rapporterat om.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER