Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Camilla hittade 2 000 år gammal guldring

Guldspiralringen är gjord av 20 karats guld och kommer från den romerska järnåldern.Foto: Privat

Camilla Lundin, 51, från Gudhem utanför Falköping, skulle bara gå och hämta mjölk.

Då kom hon hem med en två tusen år gammal guldring som hon hittade i åkern.

Nu har staten köpt hennes ring för 11 000 kronor.

FAKTA

Kulturminneslagen

Enligt lagen om kulturminnen tillfaller fornfynd som är mer än hundra år gamla och som påträffas utan samband med fornlämning upphittaren.

Upphittaren är dock skyldig att erbjuda staten att lösa in fornfyndet mot betalning om föremålet består av guld, silver, koppar, brons eller annan legering med koppar.

Vid inlösen av fynd ska ersättning utgå till upphittaren med ett belopp som är skäligt med hänsyn till fyndets beskaffenhet.

Det var i juni 2011 som Camilla Lundin gjorde sitt gyllene fynd.

Hon trodde knappt sina ögon när hon fick klart för sig vad det handlade om - en guldspiralring från den romerska järnåldern (Kr.födelse-550 e.Kr).

– Det är häftigt, säger hon om känslan hon fick.

Vad tänkte du när du först såg ringen?

– Jag hade varit ute och hämtat mjölk och gick i mina tankar och så plötsligt mitt på åkern fick jag se en gul ring, berättar hon. Jag fick för mig att det var sådan ring som våra höns har runt foten.

Först gick Camilla förbi den men sen stannade hon till och vände om och tog upp den.

– Det är nog en kapsyl eller någonting, tänkte jag. Eller någon fjäder till traktorn.

Var säker

Camilla tog med fyndet hem men hon kunde inte tänka sig att det var en ring. Hon visade det för sin man som inte heller tänkte att det var en gammal ring.

– Jag skickade en bild på ringen till min bror som var säker på sin sak att det var en riktigt gammal ring, säger Camilla. Då blev jag jättelycklig.

Först ville Camilla behålla ringen.

– Det kändes ju verkligen som att det här var ju en ring som jag fått från underjorden, säger hon. Det var jättehäftigt.

Motvilligt lämnade hon in den till riksantikvarieämbetet och de undersökte fyndområdet vid två olika tillfällen utan att hitta något mer värdefullt.

Kommit från sand

Var ringen kommer ifrån är inte känt för området just där är inget fornlämningsområde. Men ringen kan ha kommit från sand som forslats till området till en vandringsled.

Vad ska du göra för pengarna?

– Jag har inte bestämt mig än, säger Camilla. Men det kanske blir en resa till hösten. Nåt lite extra får det ju bli!