Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Calle: "Cancer är inte alltid lika med döden"

Nu vill Calle Josefsson hjälpa andra ungdomar som drabbats av cancer. Han bloggar på webbsidan hoppomlivet.nu och medverkar i en kommande dokumentärserie. Foto: Privat
Calle Josefsson, 18, är en av ungdomarna bakom webbsajten hoppomlivet.nu där han bloggar om livet efter cancersjukdomen. Foto: Privat
Calle Josefsson under sjukdomstiden. Han gick igenom en lång och tuff behandling innan han fick beskedet att han är botad från cancern. Foto: Privat

Calle Josefsson, 18, blev helt frisk från sin cancer.

Nu vill han stötta andra barn och ungdomar genom Barncancerfondens projekt "Hopp om livet".

– Vi fokuserar på livet efter sjukdomen, hur man går vidare, och sprider kunskap om cancerforskning, berättar Calle som filmades i helgen för en dokumentärserie i tv.

Calle Josefsson från Alingsås fick cancersjukdomen lymfom på sommaren när han var 14 år. Plötsligt en morgon vaknade han upp med en svullnad på halsen.

Efter flera undersökningar fick han diagnosen och hela världen vändes upp och ner.

– Det var helt overkligt och går inte att beskriva med ord helt enkelt. Det fanns inget annat än sjukdomen just då. Inget var viktigt. Bara att jag skulle bli frisk, berättar han.

En tuff, långvarig behandling med cellgifter startade. Tumörerna försvann snabbare än någon förväntat sig, men för att "inte bara ta bort tumörerna utan även sjukdomen" pågick behandlingen under lång tid.

Fantastiskt besked

– Jag slutade med cellgifterna förra sommaren, berättar han. När det var som värst kunde jag inte gå tio meter. Alla muskler försvann och kroppen bröts ner fullständigt.

Men även sjukdomen bröts ner och när behandlingen avslutades fick Calle ett fantastiskt besked av läkaren.

– Läkaren sa: Du kan gå vidare från detta nu. Det är dags att leva ditt liv. Det finns inte en chans att du får tillbaka sjukdomen, berättar han.

Calle beskriver beskedet som overkligt och känslan av eufori som kom över honom.

"Upplevt dödsångest"

– Jag gick som på moln. Jag fick en sån motivation till livet, att göra något riktigt bra av det. Att uppskatta alla runtomkring mig och värdera saker på ett annat sätt. Har man upplevt dödsångest när man när 17 år får man nog en annan livssyn än andra ungdomar.

Under sjukdomstiden betydde kompisarna oerhört mycket och Calle pratade aldrig med andra cancersjuka. 

Vännerna byggde upp en närhet som blivit bestående, och kanske ovanlig för ett gäng tonårskillar.

– Vårt umgänge stärktes under sjukdomstiden. Vi är väldigt tajta och kan prata mycket om känslor. Vi är inte rädda att blotta oss för varandra eller att visa oss sårbara. Vi är ett gäng på 10 - 15 killar och jag kan luta mig mot vem som helst av dem, berättar Calle.

Dokumentärserie för tv

Genom sin blogg kom han i kontakt med webbsidan hoppomlivet.nu. Sajten är skapad av och för ungdomar med cancer, i samarbete med Barncancerfonden. Filmaren Folke Rydén är kopplad till projektet. 

Calle bloggar i dag på sajten och medverkar i en dokumentärserie som ska visas i tv. I helgen var filmteamet i Alingsås och filmade honom med familj och kompisar, vilket Alingsås Tidning också har berättat om.

– Vi fokuserar på hur man går vidare efter sjukdomen.

Calle säger att han känner det som en plikt att delta i Hopp om livet, att hjälpa andra. 

– Det är väldigt nyttigt för mig också, jag bearbetar sjukdomen om igen. Det är mycket igenkänning, mycket som ingen kan förstå som inte varit med om det, berättar han och konstaterar:

– Jag är också ett exempel på att cancer inte är lika med döden. Man kan bli helt frisk.

Hopp om livet

Av och för ungdomar som drabbats av cancer. Projektet drivs i samarbete med Barncancerfonden och med stöd från Allmänna arvsfonden.

Syftet är att sprida glädje och hopp, och att berätta om barncancerforskningen. På sajten hoppomlivet.nu finns bland annat också tips praktiska tips och tips till anhöriga.

Dokumentärfilmen "Hopp om livet" hade premiär i höstas. Där möter ungdomarna svenska cancerforskare.

Nu produceras en dokumentärserie i samarbete med filmaren Folke Rydén.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!