"Man har sina egna pengar och slipper fråga mamma och pappa, kan göra vad man vill på ett annat sätt då. Jag tar ansvar för det själv, vilket är jätteskönt", säger Cajsa Engelin. Foto: HANNA BRUNLÖF"Man har sina egna pengar och slipper fråga mamma och pappa, kan göra vad man vill på ett annat sätt då. Jag tar ansvar för det själv, vilket är jätteskönt", säger Cajsa Engelin. Foto: HANNA BRUNLÖF
"Man har sina egna pengar och slipper fråga mamma och pappa, kan göra vad man vill på ett annat sätt då. Jag tar ansvar för det själv, vilket är jätteskönt", säger Cajsa Engelin.  Foto: HANNA BRUNLÖF
Cajsa Engelin säljer GT varje helg i Vallda utanför Kungsbacka. Foto: HANNA BRUNLÖFCajsa Engelin säljer GT varje helg i Vallda utanför Kungsbacka. Foto: HANNA BRUNLÖF
Cajsa Engelin säljer GT varje helg i Vallda utanför Kungsbacka. Foto: HANNA BRUNLÖF
Carina Henning, 42, digital marknadsförare, Lerkil: "Jag tycker det är jättebra det här, det blir en mysig grej, annars blir det inte att jag köper tidningen." Foto: HANNA BRUNLÖFCarina Henning, 42, digital marknadsförare, Lerkil: "Jag tycker det är jättebra det här, det blir en mysig grej, annars blir det inte att jag köper tidningen." Foto: HANNA BRUNLÖF
Carina Henning, 42, digital marknadsförare, Lerkil: "Jag tycker det är jättebra det här, det blir en mysig grej, annars blir det inte att jag köper tidningen." Foto: HANNA BRUNLÖF
Pernilla Carlberg, 42, Lerkil, lokalvårdare på skola i Kungsbacka: "Det är bra för att få info om Göteborg på helgerna, för vi läser bara Norra Halland annars och blir inte att man åker till affären så ofta." Foto: HANNA BRUNLÖFPernilla Carlberg, 42, Lerkil, lokalvårdare på skola i Kungsbacka: "Det är bra för att få info om Göteborg på helgerna, för vi läser bara Norra Halland annars och blir inte att man åker till affären så ofta." Foto: HANNA BRUNLÖF
Pernilla Carlberg, 42, Lerkil, lokalvårdare på skola i Kungsbacka: "Det är bra för att få info om Göteborg på helgerna, för vi läser bara Norra Halland annars och blir inte att man åker till affären så ofta." Foto: HANNA BRUNLÖF

Cajsa, 15, säljer GT och tjänar sina egna pengar

Publicerad

Cajsa Engelin, 15, har fullt upp på helgerna. Då säljer hon GT som ungdomsförsäljare och tjänar sina första egna pengar. 

– Det är jättekul, man träffar så mycket människor och pratar. Jag säljer på lördagar och söndagar, säger hon.

Sälj Expressen, GT eller Kvällsposten! 

Genom åren är det tusentals ungdomar runtom i Västsverige som fått sin första arbetslivserfarenhet som ungdomsförsäljare av GT:s papperstidning. Ungdomarna säljer på helgerna i sina egna bostadsområden och tjänar ofta sina första egna pengar.

För boende i Vallda, utanför Kungsbacka, är 15-åriga Cajsa Engelin på en cykel fullastad med tidningar en vanlig syn på helgerna.

Cajsa Engelin är ute på sin cykel varje helg och säljer GT.Foto: HANNA BRUNLÖF

– Jag brukar göra tre timmar per dag lördag–söndag. Hur många jag säljer avgörs mycket av årstiden, det är lättare på sommaren då säljer jag kanske 40 tidningar, säger Cajsa.

Möter mycket folk

Cajsa uppskattar främst mötet med alla människor hon möter på sina säljrundor – men även att tjäna pengar.

– Man har sina egna pengar och slipper fråga mamma och pappa, kan göra vad man vill på ett annat sätt då. Jag tar ansvar för det själv, vilket är jätteskönt, säger Cajsa. 

Cajsa Engelin och stamkunden Janne Lundmark.Foto: HANNA BRUNLÖF

Janne Lundmark, 50, är en av Cajsas stamkunder. Han brukar hänga ut en påse med pengar när han inte är hemma så att Cajsa kan lägga tidningen i brevlådan.

– Det är underbart att Cajsa kommer så här, personlig service och hon är så trevlig att prata med. Om man är i väg vet man att tack vare Cajsa vet man att det finns en GT när man kommer hem, säger han.

Ingrid Rosberg 74, pensionär och fd lärare, med Hedda, 6, och Theodor 3: "Det är jättebra för oss, Cajsa är så vänlig så det är kul när hon kommer. Det är också skönt att man kan säga nej och hon kommer ändå tillbaka. Jag beundrar ungdomar som väljer att jobba och vill gärna stötta det."Foto: HANNA BRUNLÖF

Pensionären Ingrid Rosberg, 74, är en annan som brukar köpa tidningar av Cajsa.

– Jag beundrar ungdomar som väljer att jobba och vill gärna stötta det, säger hon.

Tävlingar med priser

Som ungdomsförsäljare får du ett eget distrikt där du kan bygga upp en helt egen kundbas. Regelbundet anordnas även säljtävlingar, där du bland annat har möjlighet att vinna biobiljetter eller andra priser. Det är ett roligt och stimulerande extrajobb för dig som gillar att träffa folk och samtidigt komma ut och röra på dig.

Cajsa Engelin har sålt GT i tre år, sedan hon var tolv år gammal. Foto: HANNA BRUNLÖF

– Att vara ungdomsförsäljare hos GT är ett perfekt jobb för dig som vill tjäna egna pengar vid sidan av skolan, säger Ina Bergqvist som är chef för ungdomsförsäljningen på Expressen/GT/Kvällsposten.

Rekommenderar andra

Cajsa Engelin känner sig, trots sina tre år med tidningssäljande, inte mätt på jobbet och rekommenderar andra ungdomar att göra samma sak.

– Det rekommenderar jag verkligen. Det är jätteroligt, man får komma ut och träffa folk och tjäna egna pengar, säger hon.

Så gör du för att sälja GT

# Du ska ha fyllt 13 år för att kunna börja sälja tidningar.

# Du får välja om du vill sälja under lördagar och söndagar, eller bara en av dagarna.

# Du får ett eget distrikt där bara du får sälja tidningar (ibland kan distrikt vara upptagna, men då finns en väntelista).

# Försäljningen sker under helger eller röda dagar.

# Du blir tilldelad en egen säljledare som hjälper dig vid eventuella frågor längs med vägen.

# Gå in på www.saljtidningar.se och anmäla dig om du också vill bli ungdomsförsäljare eller vill få mer information.

Andreas Andersson
Andreas Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER