Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C-profilen lämnar alla uppdrag för nytt jobb

Inslag från i höstas i samband med att riksdagen öppnade efter sommaren.
Naod Habtemichael lämnar sina uppdrag på grund av nytt jobb.
Foto: HAMID ERSHAD SARABI / CENTERPARTIET

För ett år sedan rankades göteborgspolitikern Naod Habtemichael, C, som nionde mäktigaste politikern under 30 år.

Nu lämnar han sina politiska uppdrag i Göteborg.

– Det är på grund av nytt jobb, säger Naod Habtemichael, C.

Det var för ganska precis ett år sedan som Expressen rankade den centerpartistiske profilen Naod Habtemichael som en av landets då mest inflytelserika yngre politikerna. De som snart kan vara de som bestämmer.

Kort därefter lämnade Naod Habtemichael sin post som förbundsordförande i Centerstudenter.

Nu lämnar han också sina sista uppdrag i Göteborgs kommun: posten som fullmäktigeledamot och vice ordförande i Trafiknämnden.

– Det är på grund av nytt jobb, säger Naod Habtemichael som under en tid också vikarierade för Centerpartiets ordinarie kommunalråd Emmyly Bönfors.

”Omöjliggör att han har kvar sina uppdrag”

Centerpartiets ordinarie kommunalråd Emmyly Bönfors.
Foto: JOHAN ALEXED / Johan Alexed

Vart Naod Habtemichael ska gå vill han själv återkomma om senare.

– Det är som ledarskribent och att syssla mer med liberal opionionsbildning. Jag kan inte säga mer om vad det blir, det blir i närtid. Jag tycker att man i största mån bör undvika att sitta på dubbla stolar, som politiker och samtidigt politisk kommentator och opinionsbildare.

Rankades nr 9

Naod Habtemichael vikarierade under sommaren 2020 som ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Emmyly Bönfors vill inte förekomma Naod Habtemichaels besked men säger att det är ett jobb som omöjliggör att han har kvar sina politiska uppdrag.

– Han har fått ett nytt jobb som omöjliggör att han har kvar sina politiska uppdrag. Vi får vara glada över tiden han haft med oss. Han måste också följa sitt hjärta, säger Emmyly Bönfors, C.

I samband med att Naod Habtemichael rankades på plats 9 i Expressens sammanställning över de 30 mäktigaste politikerna under 30 år beskrevs han som en person som ”profilerat sig som skarp om än godmodig högerkritiker mot Centerpartiets nuvarande inriktning”.

Naod Habtemichael gick med i centerrörelsen under gymnasietiden och säger att han då aldrig hade en tanke på att arbeta med politik på heltid.  

– Det känns vemodigt. Det har varit en otroligt lärorik period som folkvald och ett fantastiskt förtroende att bära för göteborgarna så klart.

”Kändes som rätt läge”

Att unga politiker lämnar sina förtroendeuppdrag i förtid har uppmärksammats många gånger. Nu blir Naod Habtemichael en i raden som går till andra upplag mitt under mandatperioden. 

– Det har varit en trend på senare tid att gemene man engagerar sig partipolitiskt i mindre utsträckning men fortfarande engagerar sig i samhällsfrågor och föreningsliv och så vidare så det kanske inte är jättenytt. Personligen, för min del, kändes det som ett rätt läge att lämna och få nya erfarenheter och nya perspektiv.

Samtidigt är det mitt i en mandatperiod, det skulle också kunna uppfattas som ett rätt dåligt läge egentligen för en förtroendevald politiker?

– Jag tänker att det är det bästa läget man kan lämna är mitten av mandatperioden så man inte lämnar förtidigt och knappt kommit in i arbetet och inte för sent så det inte är för nära valrörelsen. Så ett mellanvalsår verkar rimligt då jag fick jobbförfrågan.